Exista o multime de afectiuni cunoscute care pot cauza femeilor dureri puternice: endometrioza, sindromul ovarelor polichistice sau fibroamele. Una dintre acestea, despre care putine doamne si doamnisoare au auzit, este adenomioza sau "endometrioza muschiului uterului", cum prefera Dr. Natalya Danilyants sa ii spuna.
Se estimeaza ca 1 din 10 femei traiesc cu adenomioza, desi aceste cifre pot fi departe de adevarat deoarece nu exista criterii de diagnostic pentru aceasta afectiune.
La fel ca endometrioza, in care captuseala tesutului uterin creste in afara pantecului, adenomioza apare atunci cand acesta se acumuleaza in peretele muschiului uterin. Este o afectiune benigna, ceea ce insemna ca nu se va transforma in cancer, dar poate provoca dureri foarte mari.
Adenomioza este adesea confundata cu alte afectiuni
Deoarece simptomele ei- crampe dure, sangerare neregulata, dureri resimtite in timpul actului sexual si infertilitate- apar si la alte afectiuni, este adesea diagnosticata gresit. Cel mai adesea aceasta este confundata cu sangererea uterina disfunctionala, constipatia, sindromul de durere vezicala, perimenopauza, tulburari tiroidiene si endometrioza.
"Multi oameni au conceptia gresita ca, daca aveti menstuatii dureroase, suferiti de endometrioza, deoarece asta aud peste tot", a spus ginecologul Linda Fan pentru Huff Post.
O multime de femei sufera de aceasta boala, dar nu prezinta niciun simptom, explica Fan. Aceasta nu apare intotdeauna la ecografie si poate fi totusi ratata cu usurinta daca pacienta are fibroame care blocheaza o parte a vizualizarii RMN. Prin urmare, multe femei care au adenomioza nu primesc niciodata un diagnostic clar.
De ce apare adenomioza: motive posibile
Nu se stie concret ce cauzeaza adenomioza, dar medicii au descoperit cateva lucruri despre aceasta afectiune. In timp ce endometrioza este mai frecventa in jurul varstei de 20 de ani, adenomioza apare intre 30-40 de ani si poate disparea odata cu debutul menopauzei.
De ce se dezolta asa tarziu? Un motiv poate fi ca adenomioza este legata de nasterea prin cezariana. De asemenea, o cauza poate fi nivelul de estrogen, care este de obicei mai mare in randul femeilor mai in varsta. Alti factori de risc includ un istoric medical de endometrioza si fibroame.
Cum se trateaza adenomioza
Din pacate, nu exista un tratament care sa elimine toate efectele devastatoare ale adenomiozei, cu exceptia obtinerii unei histerectomii partiale, in care uterul este indepartat, dar ovarele raman.
Unele persoane diagnosticate cu aceasta afectiune pot opta pentru ablatia endometriala, o procedura care arde mucoasa uterului pentru a impierdica cresterea sa in exces. Totusi, simptomele pot deveni si mai severe dupa aceasta procedura, impingand pacienta sa faca histerectomie.
Medicamentele antiinflamatoare pot atenua crampele, iar un mod de viata activ poate ajuta, spune Fan.
Sursa foto: Shutterstock