femeie cos de cumparaturi supermarket
Sanatate

Alimentele care pot provoca deces prematur si cancer. Lista produselor care nu au ce cauta in cosul de cumparaturi

Abuzul de alimente ultraprocesate creste riscul de boli cardiovasculare si de deces, sugereaza doua studii europene efectuate in randul a peste 120.000 de persoane si publicate joi, relateaza AFP.

Noile studii, care desi nu demonstreaza o legatura de cauzalitate directa, intaresc argumentele studiilor anterioare care fac legatura dintre alimentele ultraprocesate si un risc crescut de obezitate, hipertensiune arteriala si chiar cancere, potrivit Agerpres.

Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci cand au fost produse prin procese industriale multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat etc.) si contin numeroase ingrediente, in special aditivi.

O mancare deja pregatita, fara aditivi, congelata sau nu, nu face parte din hrana ultraprocesata. Insa, cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahar sau indulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, carnatii, supele la plic si snacks-urile fac in general parte din categoria alimentelor ultraprocesate.

Potrivit Digi 24, ele au in general o cantitate mai mare de sare, grasimi saturate, zahar si sunt sarace in vitamine si fibre, potrivit cercetatorilor. La acestea se adauga contaminantii din ambalaje si recipientele din plastic.

Acest tip de alimente reprezinta peste jumatate din aportul de energie in multe tari occidentale, potrivit Inserm.

Citeste informatiile complete despre cele doua studii pe www.digi24.ro.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri