Cei mai frecventi afectati de acneea vulgara sunt adolescenti. Studiile arata ca mai bine de 85% dintre acestia se confrunta cu aceasta afectiune. Daca dupa varsta de 20 de ani afectiunea se poate ameliora, unele persoane, mai ales femeile, pot avea acnee pana la 50 de ani.
Forma usoara a acestei afectiuni este caracterizata de aparitia unui numar mic de cosuri, iar cea severa consta in sute de leziuni care pot acoperi fata, gatul, spatele si pieptul.
- Cum apare acneea vulgara?
Cum spuneam, una dintre principalele cauze o reprezinta astuparea porilor. In cazul adolescentilor, nivelurile serice ale hormonilor cresc si, odata cu ele, creste si secretia de sebum.
Sebumul, impreuna cu celulele moarte, blocheaza porii, iar atunci apare infectia cu bacterii care se infiltreaza in tesuturile invecinate. Apar astfel cosurile umflate si pline de puroi.
Impreuna cu factorii implicati direct in mecanismul acneei, intervin si altii:
- medicamentele precum iodurile, antiepilepticele;
- chisturile ovariene care influenteaza hipersecretia de hormoni androgeni;
- produsele cosmetice care blocheaza glandele sebacee;
- expunerea la soare sau razele ultaviolete;
- alimentatia bogata in fainoase, dulciuri si grasimi;
- lipsa igienei care duce la suprainfectarea leziunilor deja existente;
- igiena in exces care inrautateste cosurile.
- Cat dureaza si in ce consta tratamentul acneei vulgare?
Tratamentul acneei vulgare este de durata, rezultalele lui pot debuta chiar si dupa 8 saptamani. De cele mai multe ori, dupa inceperea tratamentului acneea se agraveaza, dupa care urmeaza ameliorarea.
In cazul acneei vulgare usoare, de mare ajutor sunt lotiunile pe baza de peroxid de benzoil, care tin sub control boala. Daca nu au niciun efect, este timpul sa apelezi la ajutorul unui medic dermatolog. El iti poate prescrie creme si lotiuni care te vor ajuta, dar si antibiotic, in functie de gravitatea problemelor.