Multi nutrienti sunt esentiali pentru o functionare corecta a organismului. In mod normal, ei pot fi extrasi cu ajutorul unei alimentatii echilibrate, insa dieta tipica moderna nu asigura un aport suficient celor mai multi dintre noi.
Mineralele sunt tipuri specifice de nutrienti de care corpul are nevoie pentru a functiona corect. O deficienta de minerale apare atunci cand organismul nu obtine sau nu absoarbe destul dintr-o substanta. Exista cinci categorii principale de deficiente minerale: de calciu, fier, magneziu, potasiu si zinc.
Cand are carente si nu mai poate functiona corect, corpul da anumite semnale de care trebuie sa tinem cont. Fiecare este asociat cu lipsa unui mineral:
- Diminuarea densitatii osoase
Lipsa prelungita de calciu poate duce la scaderea densitatii osoase numita osteopenie. Daca este lasata netratata, starea se poate transforma in osteoporoza severa, ceea ce creste riscul de fracturi osoase la adultii varstnici.
Pe langa faptul ca este necesar pentru oase si dinti puternici, calciul sustine, de asemenea, functionarea corecta a vaselor de sange, muschilor, nervilor si hormonilor. Alte simptome ale unei deficiente de calciu includ amorteala, furnicaturile in degete, oboseala, apetitul slab si un ritm cardiac neregulat.
- Anemia
Anemia, o afectiune in care sangele nu contine globule rosii sanatoase, este de obicei cauzata de o deficienta de fier. In lipsa lui, organismul nu poate produce suficienta hemoglobina, o substanta care permite transportul de oxigen. Ca urmare, anemia cauzeaza oboseala si dificultati de respiratie.
- Oboseala si greata
Organismul are nevoie de magneziu pentru ca e implicat intr-o multime de reactii chimice, astfel incat atunci cand nivelurile acestuia sunt scazute, functiile de baza ale corpului incep sa cedeze.
Aceste functii includ raspunsuri care controleaza nivelul glicemiei si tensiunii, functia corespunzatoare muschilor, nervilor si creierului, metabolismul si productia de proteine. Semnele precoce ale deficitului de magneziu pot fi oboseala, slabiciunea, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturile.
Daca sunt lasate netratate, simptomele includ amorteala, furnicaturi, crampe musculare, convulsii si ritm cardiac anormal.
- Constipatia
Constipatia, balonarea, crampele si durerile abdominale sunt toate semne ca organismul are nevoie de mai mult potasiu. Mineralul este necesar pentru contractia musculara, functia corecta a inimii, transmiterea semnalelor nervoase si transformarea carbohidratilor in energie.
Deficienta severa de potasiu poate provoca paralizia muschilor sau ritm cardiac neregulat care poate deveni letal.
- Capacitatea scazuta de combatere a infectiilor si vindecare a ranilor
Zincul joaca rolui esentiale in organism, dar cel mai notabil este acela de combatere a infectiilor si vindecare a ranilor. O deficienta poate duce la pierderea poftei de mancare, gustului si mirosului, incetinirea cresterii, pierderea parului si impotenta, pe langa incetinirea vindecarii corpului.
Daca organismul incepe sa va dea unul sau mai multe dintre aceste semnale, contactati medicul si programati un set de analize.
Foto: Shutterstock