Pediatrii afirma ca suptul degetului este un gest foarte natural pentru copii, fiind o modalitate des intalnita pentru a se simti confortabil si pentru a se calma. Acest gest este caracteristic primelor luni de viata, fiind considerat normal si inofensiv cu privire la efectele pe care le-ar putea avea asupra cresterii copilului.
"Suptul degetului este vazut deseori la nou-nascuti. De obicei, nu este o problema deoarece este folosit la asigurarea confortului in timpul orelor de somn, la culcare sau in perioadele de stres", spune medicul pediatru Dyan Hes.
Dar acest obicei se poate transforma intr-o problema atunci cand copilul creste, iar majoritatea medicilor stomatologi recomanda ca cei mici sa renunte la el pana la varsta de trei ani. Un semnal de alarma ar putea fi, de exemplu, daca copilul tau isi suge intotdeauna degetul mare in public si nu vorbeste din cauza asta.
Cum dezveti copilul de suptul degetului
Cand copilul implineste varsta la care poate sa inceapa frecventarea gradinitei, multi parinti incep sa se ingrijoreze daca micutul continua sa-si suga degetul. Daca te afli in aceasta situatie, trebuie sa fii constienta ca acest gest il ajuta sa se autocalmeze si ca va disparea de la sine.
Cea mai buna modalitatea de a iti convinge copilul sa renunte la a-si suge degetul este sa ii explici ce probleme poate avea din aceasta cauza si sa il incurajezi, lauzi ori sa ii oferi recompense atunci cand nu o mai face.
„De exemplu, un parinte poate atarna un calendar-clasament pe frigider si pentru fiecare zi in care copilul nu-si suge degetul mare, poate obtine o stea sau un autocolant", propune dr. Hes. La trei stele obtinute la rand, primeste un premiu.
Ceea ce nu este indicat sa faci este sa il pedepsesti. Poate fi foarte suparator pentru el, iar acest gen de comportament nu te va apropia de obiectivul tau.
Daca metodele prezentate mai sus nu dau rezultate, ar trebui sa ai o discutie cu pediatrul si sa faceti vizite constante la stomatolog.
Sursa foto: Shutterstock