Enterocolita reprezinta o inflamatie la nivelul intestinului subtire si al celui gros. In special copiii sunt cei afectati, deoarece stomacul lor sensibil nu poate tolera alimentele care au suferit modificari organoleptice in urma temperaturilor necorespunzatoare.
De ce apare enterocolita si cum ne punem rapid pe picioare
"Copilul este in suferinta, are crampe abdominale cu scaune multe, in cazurile mai severe asociaza si febra si varsaturi. Consumul unor alimente alterate sau care nu au fost bine spalate, dar si igiena precara sunt principalele cauze ale aparitiei afectiunilor digestive, mai ales in sezonul cald. Daca sunt doar scaune moi se face rehidratare. Multi parinti pleaca deja pregatiti si cu saruri de rehidratare. Daca apar si varsaturi, e bine de facut repaos digestiv, cel putin 30 de minute pana la o ora", explica medicul pediatru Lucica Baranga.
Pentru a nu le inrautati starea de sanatate, parintii trebuie sa tina cont de anumite sfaturi.
"Un copil care este deshidratat are sete intensa. Si pune cana la gura, bea mult, rapid, un stomac care se umple de sus in jos, repeta varsaturile si pe langa faptul ca nu au primit nimic pierd si apa proprie, asa se accentueaza sindromul de deshidratare. Se ofera cate putin", mai adauga dr. Baranga.
Ce alimente sa evitam pentru a nu face enterocolita
"Este bine sa nu consumam alimente si bauturi foarte dulci, pentru ca dulciurile reprezinta un substrat foarte bun de fermentatie si atunci se agraveaza diareea si fermentatia. Si e important de evitat orice lucru care poate sa genereze fermentatie excesiva: lactate, branzeturile si toate alimentele care se pot degrada foarte repede de genul peste, fructe de mare etc", a afirmat Dr. Simona Gentimir, medic specialist medicina interna.
Mai multe detalii despre acest subiect gasesti pe Digi24.ro.
Sursa foto: Shutterstock