Sigur te-ai confruntat, la fel ca toti parintii, cu o criza de isterie a micutului in mall, parc ori cand ai refuzat sa faci ca el. Pentru a evita repetarea unei astfel de situatii, iata cum poti proceda!
Portalul de parenting vseodetyah.com citeaza psihologi care spun ca interdictiile aplicate in anumite situatii creeaza un mediu de siguranta si stabilitate pentru copil. Este important totusi ca limitarile trebuie sa fie rezonabile pentru a putea fi respectate. Mai jos, cateva sfaturi ce s-ar putea dovedi utile in viitor:
- Fa-l sa inteleaga, de la inceput, care sunt limitele tale de toleranta. Nu ii refuza fiecare cerere si fa-l sa inteleaga ce ii poti oferi si ce nu;
- Atunci cand il refuzi, explica-i motivele pe intelesul sau. Este foarte important sa fii ferma si convingatoare pentru ca el poate detecta orice inflexiune din vocea ta si va profita de asta;
- Stabileste o relatie afectiva puternica. Petreceti timp impreuna si faceti activitati care va plac amandurora;
- Negociaza uneori, nu il lasa sa creada ca esti absurda si ca nu ai motive serioase pentru a spune "nu";
- Nu folosi refuzul pe post de pedeapsa, pentru a-l speria sau a-i da o lectie.
In cartea sa, "Parenting Neconditionat", Alfie Kohn spune ca: "Ar trebui sa le permitem copiilor sa ia decizii in toate chestiunile care-i privesc direct, cu exceptia acelor cazuri in care exista motive intemeiate de a le incalca acest drept. Ar trebui sa fim pregatiti sa le argumentam, de la caz la caz, de ce nu le permitem sa ia ei decizia in situatia respectiva".
Asadar, interdictia trebuie sa fie intotdeauna justificata. Cu alte cuvinte, este esential ca cel mic sa stie ce nu poate face si de ce. Cu ajutorul rabdarii si comunicarii, parintii pot evita situatiile neplacute si ii pot refuza pe copiii lor fara sa faca un spectacol din acest lucru.