In curand va incepe un nou an scolar, motiv de emotii atat pentru copii, cat si pentru parinti, care sunt responsabili de inceperea procesul de pregatire al micutilor.
Pentru inceput, trebuie sa stii ca readaptarea la viata scolara trebuie sa o faceti treptat. Chiar si trezirea de dimineata este neplacuta pentru unii dintre copii, fiindca in vacanta erau obisnuiti sa mearga la culcare mai tarziu si sa doarma mai mult dimineata.
In acest sens, incearca sa stabilesti cu cel mic un program specific unui elev. Fa asta cu o saptamana inainte de a incepe scoala.
Cum linistesti temerile copilului legate de noul an scolar
Cum probabil stii, vei avea misiunea de a-ti linisti micutul, care va fi ingrijorat de intoarcerea la cursuri. Se poate teme de reintalnirea cu ai sai colegi, de responsabilitatile care vor veni odata cu acest moment sau de faptul ca nu va reusi sa obtina rezultate multumitoare la invatatura.
Larry Cohen, autorul The Opposite of Worrys, spune ca o incurajare care nu functioneaza in 15 minute nu va avea efect nici mai tarziu. Creierul nostru nu poate simti diferenta dintre o amenintare reala sau una perceputa. In ambele cazuri, se activeaza "alarma" in creierul nostru. Iar cand micutul tau este intr-o astfel de stare, sa ii explici logic faptul ca nu trebuie sa isi faca griji pentru noua provocarea nu va fi eficient.
Cea mai buna modalitate de a ajuta copilul sa iasa dintr-o stare anxioasa este sa il faci sa-si recunoasca sentimentele, sa isi normalizeze anxietataea si sa invete instrumente care il vor ajuta sa reseteze "alarma" din creierul lor. Ii poti ajuta, de asemenea, sa se simta mai increzator, oferindu-i strategii de rezolvare a problemelor atunc cand incepe scoala.
Cand el incepe sa isi faca griji pentru ziua cea mare, empatizeaza cu el si spune-i ca e normal. Cand recunosti sentimentele micutului tau si il asiguri ca trairile lui sunt normale, incepe sa iasa din starea anxioasa.
Aminteste-i de situatile noi in care a fost si pe care le-a depasit cu succes. Anxietatea ne face sa uitam tot timpul cand am fost curajosi. Daca de obicei copilul tau devine nervos in situatii noi, fa-i un panou cu fotografii pentru a ii aminti de succesele lor.
Spune-i ca, desi e nervos, ai incredere ca se va descurca. Fii increzatoare si lasa o parte din acea incredere sa se transfere la el. Daca iti freci mainile, micutul tau va deveni si mai anxios.
Sursa foto: Shutterstock