Avem tendinta de a asocia primul nascut al familiei cu succesul si mezinul cu incalcarea regulilor si un simt al umorului bine dezvoltat.
Desi stiinta nu sustine universal aceste ipoteze, sunt experti care cred ca ordinea nasterii poate avea un impact de durata asupra succesului profesional al copiilor.
- Primii nascuti sunt pregatiti pentru succes
"Primii nascuti vin pe lume ca printesa sau printul parintilor lor", scrie Jeffrey Kluger, autorul cartii "The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us".
"Sunt predispusi la rasfat si cresc cu sentimentul ca ei se afla in centrul orbitei familiale, de aceea pot fi inclinati sa-si asume pozitii de conducere la maturitate."
Intr-un sondaj realizat in 2007, din 1.582 de sefi, 43% au marturisit ca sunt primii nascuti. Un alt sondaj mai mic a relevat faptul ca primii nascuti au 55% mai multe sanse decat restul populatiei sa fie antreprenori.
"Studiile au aratat ca ei devin adesea lideri si tind sa isi conduca organizatiile in mod conservator - imbunatatind, eficientizand si simplificand modul de functionare al afacerilor lor", a mai scris Kluger intr-un articol Time.
Elon Musk, Richard Branson si Jeff Bezos sunt toti primii nascuti din familiile lor si au devenit CEO de succes.
Se pare ca cei care se nasc primii tind sa aiba IQ-uri mai mari decat fratii lor.
- Copiii mijlocii exceleaza in echipa
"Sunt ca un puzzle, adica piese menite sa completeze perfect un joc de ansamblu", a explicat Kluger. "Ei pot adopta comportamentele fratilor mai mari sau ale celor mai mici ori pot combina comportamentele amandurora".
Cercetarile de la Universitatea din Redlands au descoperit ca mostenitorii mijlocii ai unei familii se concentreaza cel mai mult pe relatiile interpersonale, iar aceasta tendinta ii ajuta foarte mult in cariera.
Katrin Schumann, co-autoare a studiului "The Secret Power of Middle Children: How Middleborns Can Harness Their Unexpected and Remarkable Abilities" spune despre ei ca sunt sunt fiinte sociale, negociatori calificati si co-echipieri straluciti care gandesc neconventional si rezista conformitatii.
Personalitati precum Madonna, Martin Luther King Jr., Charles Darwin si Abraham Lincoln, care au fost toti copii mijlocii.
- Mezinii sunt rebelii care rescriu regulile
"Sunt mai amuzanti, mai intuitivi si mai carismatici decat fratii lor mai mari. Fiindca nu isi pot folosi forta si dimensiunea pentru a se face observati, ei invata sa fie fermecatori si foarte atenti la actiunile si motivatiile altor persoane pentru a ramane cu un pas inaintea lor."
Copiii mai mici tind sa fie atrasi de sporturi riscante, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din California, Berkeley si Colegiul Guildford. In general, ei isi asuma mai multe riscuri, inclusiv in plan profesional.
"Mezinii redeseneaza granitele, reformeaza, imbunatatesc. Le place sa ia totul de la capat si sa-si puna propria amprenta asupra intreprinderilor sau activitatilor", a spus Kluger.
Foto: Shutterstock