divort
Parenting

De mult timp este cunoscut faptul ca copiii ai caror parinti s-au despartit au rezultate educationale mai slabe decat cei ai caror parinti raman impreuna. Un nou studiu realizat de catre UCLA a demonstrat ca divortul nu ii afecteaza pe toti copiii in mod egal, ci mai degraba asta tine de conditiile in care au crescut si felul in care separarea parintilor are lor.

Cum e afectata viitoarea cariera a copiilor de divortul parintilor. Ce spun cercetatorii

De mult este cunoscut faptul ca micutii ai caror parinti s-au despartit au rezultate educationale mai slabe decat cei care provin din familii traditionale. Un nou studiu realizat de catre UCLA a demonstrat insa ca divortul nu ii afecteaza pe toti copiii in mod egal, ci consecintele tin de conditiile in care au crescut si felul in care are loc separarea parintilor.

"Am constat ca divortul parintilor scade nivelul de educatie al copiilor", a spus, pentru Time, profesorul de sociologie Jennie E. Brand, principalul autor al studiului, care a adaugat ca acest lucru se intampla cu precadere in cazul in care era putin probabil ca divortul sa aiba loc.

Cercetarea arata ca o despartire care are loc intr-o familie aparent stabila - situatie financiara buna, educatie buna, planuri bine stabilite - ii afecteaza pe cei mici intr-o masura mai mare in comparatie cu cei care provin din mariaje cu o situatie financiara precara si in care este evident ca lucrurile nu mai functioneaza.

Ce aspecte au luat in considerare cercetatorii

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, au fost analizate datele a 11.512 de copiii si 4.931 mame. Initial, cercetatorii au verificat care sunt cuplurile de parinti cu sanse sa divorteze si care nu sunt predispusi acestui risc. Apoi au comparat rezultatele educationale ale copiilor din familii care in cele din urma s-au destramat, cu cele care nu au facut-o.

Studiul a luat in considerare daca parintii s-au aflat la prima casnicie, daca au copii din casatoriile anterioare, daca au planuit sa aiba un copil, daca mama a crescut intr-o familie cu un singur parinte sau daca are un program inflexibil la munca.

S-a dovedit ca in ceea ce priveste absolvirea liceului, copiii proveniti din familii in care despartirea parintilor era considerata putin probabila, dar a avut loc, sunt cu 6% mai putin probabil sa isi incheie studiile si cu 15% mai putin probabil sa absolve o facultate decat cei care au crescut cu ambii parinti alaturi.

Pentru copiii din familii care prezinta deja un risc ridicat de dezbinare, nu a existat aproape niciun impact asupra posibilitatii lor de a absolvi cursurile celor doua institutii dupa separarea parintilor. Acest lucru se intampla fiindca viata acestora este deja data peste cap si automat au realizari scolare mai scazute.

Etichete: copii , studiu , divort , parinti

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri