Organizatia de caritate Little Ones, din Tokyo, ajuta la combaterea saraciei si discriminarii cu care se confrunta mamele singure.
Sunt aproximativ noua milioane de case goale si abandonate in Japonia si peste 712.000 mame singure, dintre care mai bine de jumatate traiesc in saracie. Tinand cont de aceste doua date, organizatia caritabila Little Ones a gasit metoda perfecta pentru a remedia doua crize nationale dintr-un singur "foc".
Organizatia caritabila a castigat recunoastere internationala pentru activitatea sa, castigand premii de top la World Habitat Awards.
Conceptul pe care l-au creionat este simplu: angajatii plaseaza mamele singure in camine vacante, prin identificarea proprietatilor abandonate si contribuirea la transformarea acestora in locuinte accesibile.
Potrivit Little Ones, rata saraciei in randul mamelor singure din Japonia este cea mai ridicata dintre cele 34 de tari din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Cresterea ratei de divort, o cultura a rusinii si faptul ca instantele japoneze nu recunosc custodia comuna nu fac decat sa ingreuneze vietile parintilor singuri.
In acelasi timp, Japonia are un numar tot mai mare de case abandonate deoarece populatia tarii continua sa scada. Multe cladiri cad din cauza starii deplorabile in care ajung.
Japonia are 9 milioane de case goale
Pentru a contribui la remedierea a doua dintre cele mai mari crize nationale din Japonia, Little Ones identifica proprietarii caselor vacante si ii ajuta sa solicite subventii guvernamentale pentru finantarea lucrarilor de renovare.
Subventiile sunt insa acordate doar daca proprietarii accepta sa inchirieze spatiile la un pret accesibil timp de doi ani chiriasilor cu venituri mici, inclusiv mame singure, persoane fara adapost si persoane cu dizabilitati.
Din 2013, Little Ones a gasit adapost pentru mai mult de 200 de mame singure in Tokyo, Osaka si Chiba. Beneficiarii platesc de obicei chirii cu 20% sub rata pietei si reusesc sa duca un trai decent alaturi de copiii lor.
"Little Ones este un proiect ingenios care cauta solutii pentru eliminarea stigmatizarii si discriminarii prin care trec mamele singure cand incearca sa gaseasca o locuinta pentru ele si copiii lor", spune Leilani Farha, raportorul special al ONU pentru locuinte adecvate.
Farha spera ca programul organizatiei va incuraja toate nivelurile guvernului si societatii sa le ofere mamelor singure "sprijinul si oportunitatile pe care le merita".
Foto: Shutterstock