Ca parinti, ceea ce facem in jurul copiilor nostri poate avea un impact de durata, dar lucrurile pe care le spunem conteaza la fel de mult.
Expresiile pe care le folosim cand vorbim cu cei mici nu numai ca reflecta convingerile noastre despre lume, dar influenteaza si credintele pe care copiii le dezvolta.
Desi unele dintre lucrurile pe care le spunem in mod obisnuit ar putea parea inofensive, acestea ii pot face pe copiii sa creasca cu o mentalitate de victima sau sa creada ca nu pot avea succes.
Iata cinci fraze toxice pe care toti parintii ar trebui sa le scoata din vocabularul lor:
"Nu ne vom permite niciodata asta"
Cand dorim un lucru si costul sau este foarte ridicat, nu ar trebui sa insistam ca nu il vom putea achizitiona niciodata fiindca lipsa banilor ne impiedica. In schimb, este indicat sa ii aratam celui mic ca avem control asupra finantelor.
Exemplu de exprimare pe care psihoterapeutul Amy Morin o incurajeaza: "Visul meu este sa ne cumparam o casa mare intr-o buna zi. Dar, fiindca nu avem mijloacele financiare in acest moment, voi face niste cursuri online, astfel incat sa imi pot dezvolta abilitatile la locul de munca si sa obtin o marire de salariu".
"Ma enervezi atat de tare"
Ca parinti, este important sa ramanem linistiti si sa rezistam dorintei de a ii blama pe copii sau pe oricine altcineva pentru emotiile noastre.
In loc sa reactionezi agresiv in legatura cu ceea ce a facut copilul, Amy spune ca urmatorul raspuns ar fi sanatos: "Nu-mi place cand faci asta" si apoi sa explicam de ce. Este important pentru micuti sa inteleaga modul in care comportamentul lor ii poate afecta pe ceilalti. Acest lucru ii va incuraja sa fie mai constienti de sentimentele persoanelor din jur.
"Imi urasc slujba"
Studiile arata ca atitudinea noastra cu privire la viata are o influenta mare in determinarea succesului copiilor nostri, mai ales cand vine vorba de realizari profesionale.
Astfel ca, atunci cand ne plangem de locul de munca, ei invata ca a lucra nu este distractiv. Prin urmare, pot creste crezand ca viata adulta inseamna sa petreci jumatate din zi facand un lucru care nu-ti aduce placere.
"Trebuie sa merg la magazin"
Ori de cate ori spunem "trebuie sa facem x lucru", fie ca este vorba despre cina la bunici sau o sarcina, transmitem ca suntem fortati sa facem ceva ce nu ne dorim, spune psihoterapeutul.
In schimb, ea recomanda sa le aratam copiilor ca avem control asupra timpului. Adultii de succes sunt copiii care au inteles ca viata tine de alegerile pe care le iau.
Poti transmite acelasi lucru, schimband exprimarea: "Nu am starea necesara sa fac cumparaturi astazi, dar vreau sa ma asigur ca avem mancare la frigider pe durata saptamana" sau "Sunt obosita, dar ne-a invitat bunica la ea. Vreau sa ma asigur ca ma tin de cuvant".
"Totul va fi bine"
In loc sa le spunem ca exista intotdeauna un final fericit, Amy Morin recomanda sa ii invatam pe copii ca sunt suficient de puternici pentru a face fata urmatoarelor probleme cu care se vor confrunta.
Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.
Sursa foto: Shutterstock