alergie haine
Moda

Indiferent de forma lor, alergiile iau amploare pe zi ce trece. Dintre toate, cea la tesaturi creeaza un disconfor major fiindca pe piele apar eczeme, urticarie, roseata, senzatie de arsura sau vezicule care afecteaza calitatea vietii.

Alergia la textile. Care sunt materialele care irita pielea si ce alternative ai

Indiferent de forma lor, alergiile iau amploare pe zi ce trece. Dintre toate, cea la tesaturi creeaza un disconfor major fiindca pe piele apar eczeme, urticarie, roseata, senzatie de arsura sau vezicule care afecteaza calitatea vietii.

Din pacate, tot mai multe persoane sunt afectate de acest tip de alergie din cauza faptului ca majoritatea hainelor, la preturi accesibile, sunt facute din materiale sintetice.

Desi este cu adevarat complicat sa eviti orice tesatura pe care oamenii de stiinta o considera nociva pentru pielea ta, trebuie sa te informezi despre pericolele pe care le pot produce anumite materiale.

Care sunt materialele care irita pielea

  • Fibra de bambus

Cand te gandesti la hainele din fibra de bambus, probabil iti imaginezi o tesatura moale, fina, dar in realitate, acest material nu se gaseste sub acesta forma in natura. In starea sa naturala, fibra de bambul este rigida. Procesul de transformare include substante chimice toxice (disulfura de carbon, hidroxid de sodiu si acid sulfuric).

  • Lana

Oricine care se confrunta cu piele uscata sau mancarime ti-ar putea confirma faptul ca anumite tesaturi agraveaza problema. Una dintre acestea este chiar lana. Purtarea hainelor din acest material poate declansa eczeme. Medicul Megan Johnston Flanders spune ca aceasta tesatura poate irita chiar si pielea fara probleme.

  • Tesaturi sintetice

In aceasta categorie se gasesc majoritatea materialelor care afecteaza pielea. Tesaturile artificiale precum acrilicul, poliesterul, raionul, acetatul si nylonul sunt tratate cu mii de chimicale nocive, conform Science Daily.

In cadrul unui studiu realizat la Universitatea Stockholm, cercetatorii au gasit cele mai mari concentratii ale unor substante toxice in poliester.

Ce probleme cauzeaza tesaturile sintetice? Acestea nu lasa pielea sa respire si oricine poarta poliester intr-o zi calduroasa poate confirma acest lucru. Din cauza ca aceste tesaturi nu pot absorbi transpiratia, ele creaza un mediu propice pentru bacteriile mirositoare.

Si matasea artificiala, un subtitut mult mai ieftin al celei naturale, produce deseori deseori iritatii ale pielii.

  • Tesaturile reziste la cute

Orice tesatura facuta sa reziste la cute e realizata cu o substanta chimica periculoasa numita formaldehida.

Pentru moment, specialistii cauta alternative mai prietenoase cu mediul. Daca ai pielea sensibila, recomandat este sa alegi tesaturi naturale si sa le intinzi cu fierul de calcat.

  • Imbracamintea vintage

Motivul pentru care imbracamintea vintage poate fi daunatoare pentru piele este simplu. Conform Dr. Ava Shamban, "tesaturile vechi si blanurile care nu au fost curatate corespunzator sau care nu au fost depozitate in locuri fara praf pot gazdui germeni care vor provoca o eruptie cutanata".

Ce materiale nu irita pielea

Medicii dermatologi recomanda sa alegem materiale naturale, care sa permita pielii sa respire, mai ales daca suferim de alergii, iritatii sau daca avem pielea sensibila. Ei ne sfatuiesc sa alegem bumbacul organic, in, panza de canepa si matasea naturala.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri