Visul nostru este sa scapam definitiv de parul nedorit de pe corp. Daca s-ar putea, cat mai repede, fara dureri si cu investiţii minime. Tocmai de aceea multe dintre noi apelaza la epilarea definitiva, cea care promite sa ne scape de pilozitate pentru totdeauna.
Parerile despre eficienta acestui tratament sunt impartite insa. Unele voci spun ca procedura de epilare definitiva nu este permanenta, iar altele ca, aplicat corect, tratamentul o sa-l scape definitiv de pilozitate pe pacient.
- Cum actioneaza epilarea definitiva?
Se utilizeaza un fascicul de lumina intens pulsat pentru a indeparta parul nedorit. Lumina va tinti cromoforul, pigmentul din firul de par, iar caldura generata va distruge foliculul pilos si va impiedica cresterea viitoare a parului.
- Care sunt riscurile la care te expui?
Epilarea definitiva se realizeaza cu aparate IPL (Lumina Intens Pulsata) sau LASER (lumina inteligenta). In cazul epilarii IPL, sunt necesare 8-10 sedinte pentru o epilare eficienta, spre deosebire de epilarea LASER, care necesita numai 3-5 sedinte.
Chiar si asa, exista si efecte adverse precum arsurile, anumite infectii, roseata si pigmentarea. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt mai predispuse la dezvoltarea unor arsuri. Aceste complicatii apar mai ales in cazurile in care procedura nu este efectuata de un medic specialist dermatolog.
Epilarea definitiva poate reactiva virusul herpes simplex cu aparitia de vezicule grupate insotite de senzatie de usturime.
- Epilarea definitiva favorizeaza aparitia cancerului?
Sunt studii care arata ca procedura nu contribuie la dezvoltarea cancerului de piele si nici nu afecteaza organele. Totusi, in timpul sedintelor se iau cateva masuri preventive, precum protejarea ochilor pacientului. De ce? Pentru ca lumina emisa poate fi absorbita si poate provoca ulceratii sau leziuni ireversibile ale aparatului ocular.
- Cui ii este interzis sa isi faca acest tratament?
Femeilor insarcinate, persoanelor blonde sau roscate, celor care au suferit arsuri solare sau pacientilor cu diabet zaharat insulino-dependenti le este interzis sa isi faca epilare definitiva.