Cum recunoști produsele cosmetice toxice - ingrediente nocive pentru sănătate
Frumusete

Cum recunoști produsele cosmetice toxice - ingrediente nocive pentru sănătate / Shutterstock

Cum recunoști produsele cosmetice toxice - ingrediente nocive pentru sănătate

Cele mai multe dintre femei sunt preocupate de aspectul fizic și au inclus în ritualul de îngrijire numeroase produse cosmetice. Utilizarea acestora le pot conferi senzația aceea de bine, însă nu totul se rezumă la acest lucru, întrucât pe termen lung le poate fi afectată sănătatea.

Produsele cosmetice conțin numeroase ingrediente ce pot fi toxice pentru organism, motiv pentru care atunci când îți alegi creme, șampoane, antiperspirante sau chiar produse de make-up ori de îngrijire personală, n-ar fi rău să analizezi un pic și etichetele.

Care sunt ingredientele care au efecte toxice, află mai jos:

Dietanolamină sau DEA este un ingredient folosit ca agent de spumare, fiind utilizat pentru prepararea multor produse cosmetice, precum spume, șamponae, săpunuri, creme, creme cu factor de protecție și chiar produse de curățare. Potrivit Webmd.com, un studiu realizat pe animale, în 1998, a stabilit că acesta ar determina apariția unor forme de cancer, precum cancer de stomac, esofag, ficat ori vezică urinară.

Citește și: Cum să scapi de petele post acnee. Top 6 remedii pe care le poți încerca acasă

Hidroxianisol butilat (BHA) sau hidroxitoluen butilat (BHT) -  sunt compuși chimici folosiți ca antioxidanți și conservanți în preparatele cosmetice, precum balsam de buze, produse de îngrijire a părului ori de machiaj, antiperspirante sau deodorante, parfumuri și creme. Acestea sunt, însă, periculoase pentru sănătate, deoarece pot determina dereglări hormonale, iritații ori pot avea efecte toxice asupra organelor sau chiar cancer.

Formaldehida ori compușii care eliberează formaldehida se regăsesc, de obicei, în produse de îngrijire a părului, dar și a unghiilor. Deși sunt folosiți pentru a preveni formarea bacteriilor, aceștia nu sunt deloc benefici pentru sănătate, întrucât pot determina iritații, respirație șuierătoare, dureri de cap, greață, eurpții cutanate și iritații. Aceștia pot fi regăsiți în produse cosmetice și sub numele de polioximetilen uree, diazolidinil uree, bromopol, imidazolidinil uree, glioxal, metenamină.

Citește și: Legătura dintre acnee și dietă. Top patru alimente care provoacă apariția coșurilor

Parabenii, printre care metilparaben, butilparaben, propilparaben, izobutilparaben și etiparaben, se regesc, de obicei, în produse de machiaj, loțiuni hidratante, șampoane și sunt nocive pentru organism, deoarece pot afecta sistemul endocrin, și anume sterilitate la bărbați și dereglări hormonale la femei și, de asemenea, sunt asociați cu cancerul de sân.

Ftalați, și anume dibutilftalat ori DBP, se regăsesc în produsele pentru unghii și în anumite spray-uri pentru îngrijirea părului. Acestea sunt toxice pentru organism, deoarece pot afecta sistemul reproducător și pot, de asemenea, să determine tulburări ale sistemului endocrin.

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri