Colagenul este o componenta cheie care mentine forma corpurilor noastre. Se regaseste din abundenta in piele, oase, ligamente, cartilaje, tendoane, tractul gastrointestinal si muschi.
Din punct de vedere structural, colagenul echivaleaza cu otelul care se pune in fundatia unei constructii si reprezinta 75% din pielea noastra.
Vestea buna este ca organismul produce colagen, iar vestea rea ca, pe masura ce imbatranim, productia de colagen scade, astfel ca dupa varsta de 40 de ani avem aproape sigur un anumit deficit.
Stiintific vorbind, incepand cu varsta de 25 de ani, colagenul se distruge cu o rata de 1,5 % pe an. Facand o medie, in jurul varstei de 60 ani vom ajunge doar la 50% colagen facial. Colagenul deteriorat face ca reteaua de fibre sa devina “flasca", se rupe sau se desface. Automat tesutul isi pierde sustinerea, iar pielea noastra fermitatea si astfel apar ridurile.
Tipuri de colagen
Exista mai mult de 28 de tipuri de colagen in organism, necesare constructiei celulare sau repararii tesutului, insa tipurile I, II, III si IV sunt vitale pentru sanatatea si aspectul pielii.
- Colagenul de tip I este mai abundent in organism. Il gasim in tendoane, oase, piele si alte tesuturi. Este deosebit de abundent in tesut cicatricial;
- Tipul II, IX, X, XI se afla in cartilagii;
- Tipul III – in tesuturile cu crestere rapida, in special in etapele timpurii de cicatrizare a ranilor;
- Tipul IV – in membrana capilarelor;
- Tipul V, VI – in general gasit alaturi de tipul I;
- Tipul VII – in epitelii (mucoasa tractului gastrointestinal, ale tractului urinar, etc);
- Tipul VIII – peretii vaselor de sange;
- Tipul XII – alaturi si in interactiune cu tipurile I si III.
Din ce alimente iti poti lua colagen
Multi cercetatori sustin teoria conform careia o buna parte din cantitatea de colagen se pierde in timpul procesului digestiv, insa totul se poate compensa prin introducerea in regimul zilnic a unor alimente considerate anti-age.
- Fructe si legume bogate in vitamina C: rodii, kiwi, citrice, fructe de padure, ardei, legume cu frunza verde consumate crude;
- Alimente bogate in minerale, in special in zinc: peste si fructe de mare, carne slaba, oua, cartofi, mere, nuci, alune, struguri, avocado, papaya, cocos.
Conform Goop, supa din oase de pasare nu contine doar oase, ci si cartilaj, si are o cantitate ridicata de colagen de tip II, precum si glucozamina, condroitina si acid hialuronic. Acestia sunt totii compusii recomandati pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, deoarece ajuta la formarea colagenului si sustin procesele naturale de vindecare ale organismului.
De asemenea, colagenul bovin contine acest nutrient de tip I si III, fiind bun pentru pielea si oasele noastre. Cel marin, care este extras din pestele prins in salbaticie, este compus in principal din colagen de tip I, dar are si un fel de tip III, care este benefic pielii si oaselor.
Mai mult, pe piata exista o multime de suplimente care contin acest nutrient.
Sursa foto: Shutterstock