Acneea rozacee este o afectiune a pielii care se caracterizeaza prin cosuri, roseata la nivelul nasului, pometilor, fruntii si barbiei.
- Cand apare acneea rozacee?
Cunoscuta ca “acneea adulta”, ea afecteaza mai ales persoanele cu tenul deschis la culoare, care au intre 30-60 ani. La femei este mai des intalnita, dar barbatii se confrunta cu forme mai grave.
Aparitia ei este determinata de diferiti factori, iar cei mai frecventi sunt soarele, efortul fizic, canicula, stresul emotional, alimentele condimentate, alcoolul, dar si baile fierbinti.
Inainte sa apara simptomele, vei observa ca pielea ta este tot mai sensibila, iar unele cosmetice iti pot provoca reactii alergice.
Trebuie sa consulti imediat un medic specialist dupa ce observi la nivelul fetei:
- pete rosii;
- eritem, cosuri si linii mici subtiri;
- ochi rosii sau frecvente iritatii oculare;
- nas rosu, bulbos cu noduli densi.
- Cum se trateaza acneea rozacee?
Din pacate, nu exista tratament curativ pentru aceasta afectiune. De obicei, tratamentul se axeaza pe prevenirea agravarii bolii si pe reducerea simptomelor. Daca nu este tratata, simptomele tind sa ajunga permanente.
Exista patru forme de acnee, iar tratamentul difera in functie de gravitatea bolii: acneea rozacee eritemato-telangiectatica, acneea rozacee papulo-pustuloasa, acneea rozacee fimatoasa, acneea rozacee cu afectare oculara.
Dupa aplicarea tratamentului recomandat de medic, simptomele se amelioreaza intre 2-4 saptamani, iar rezultate multumitoare vin dupa cel putin 8 saptamani.
Pentru a tine afectiunea sub control poti urma aceste sfaturi:
- evita factorii declansatori;
- foloseste creme fotoprotectoare;
- evita plimbarile in timpul amiezii si in zilele calduroase ori umede;
- daca faci sport, recomandat este sa faci exercitiile dimineata;
- foloseste creme hidratante iarna;
- evita saunele.