Lumea nu ar mai fi fost niciodata la fel daca nu ar fi existat faptele memorabile ale unor femei. Acestea sunt unele dintre cele mai celebre doamne si domnisoare care au ramas in istorie datorita indraznelii de care au dat dovada, perseverentei si fortei de a lupta pentru idealurile lor si ale celor din jur:
"Totusi, tot cred ca oamenii sunt foarte buni la inima"- Anne Frank (1929-1945)
In timpul sederii sale in Olanda, in timp ce se ascundea de fortele germane, tanara evreica Anne Frank si-a asternut gandurile in jurnalul pe care l-a primit de la tatal sau pe vremea cand avea 13 ani. Totusi, jurnalul ei a fost publicat dupa moartea sa in lagarul de concentrare Bergen-Belsen, la varsta de 15 ani.
Jurnalul sau este considerat un document istoric al Holocaustului, autoarea devenind o figura-simbol a victimelor nazistilor.
"Nu toti putem face lucruri mari, dar putem face lucruri mici cu multa dragoste"- Maica Teresa (1910-1997)
Maica Teresa a fondat ordinul Misionarii Caritatii in Kolkata (Calcutta), India in 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a ingrijit saracii, bolnavii, orfanii si muribunzii, conducand si extinderea Misionarilor caritatii, mai intai in toata India, apoi si in alte tari.
A lucrat neobosit pentru a-si atinge obiectivul pana cand starea sa de sanatate - a suferit doua atacuri de cord, de pneumonie si malarie - a fortat-o sa demisioneze in martie 1997. In luna septembrie a aceluiasi an si-a dat ultima suflare.
"In societati in care barbatii sunt cu adevarat increzatori in propria lor valoare, femeile nu sunt doar tolerate, ci evaluate"- Aung Sang Suu Kyi (1945)
Este un om politic birman. In 1990 i s-au decernat Premiul Rafto si Premiul Sakharov pentru libertate in gandire. In 1991 a devenit laureata a Premiului Nobel pentru pace ca urmare a eforturilor ei pasnice si non-violente de restabilire a democratiei, suprimata de regimul militar opresiv din tara sa.
In 1990, regimul militar a organizat alegeri generale, pe care partidul lui Aung San Suu Kyi le-a castigat in mod decisiv, cu o majoritate de 82%.
Avand in vedere rezultatul obtinut, ea ar fi trebuit sa ocupe functia de prim ministru. Rezultatele nu au fost insa recunoscute, armata refuzand sa cedeze puterea. Acest eveniment a determinat o reactie internationala si a condus partial la castigarea Premiului Sakharov in acel an si a Premiului Nobel in cel urmator de catre Aung San Suu Kyi.
Ea a folosit banii primiti (1,3 milioane US $) de la fundatia Alfred Nobel pentru a infiinta un fond pentru sanatate si educatie in folosul poporului birmanez.
"Toata lumea are nevoie sa fie apreciata. Toata lumea are potentialul de a da ceva inapoi"- Printesa Diana (1961-1997)
Incepand cu mijlocul si pana la sfarsitul anilor ‘80, Printesa de Wales a devenit foarte cunoscuta pentru sustinerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile.
Dupa divort, Diana a muncit in special pentru Crucea Rosie si a dus o campanie asidua pentru a curata lumea de mine terestre. Munca ei a avut un caracter umanitar mai degraba decat politic. Ea si-a urmat interesele in filantropie, muzica, moda si calatorii.
"Democratia este cea mai buna razbunare"- Benazir Bhutto (1953-2007)
A fost al 11-lea prim-ministru al Pakistanului (1993-1996) si prima femeia care a condus un stat musulman. In timpul conducerii sale, ea a incheiat dictatura militara in tara sa si a luptat pentru drepturile femeilor.
Pe 27 decembrie 2007 a devenit victima unui atentat sinucigas cu bomba in cursul unei manifestatii electorale.
“Cred ca sentimentele nostre se irosesc in cuvinte; toate ar trebui transformate in actiuni care aduc rezultate”- Florence Nightingale (1820-1910)
Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmiera moderna, dar si un statistician important. Datorita ambitiei si devotamentului de care a dat dovada, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat in institutii de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar si cu personal de specialitate gata oricand sa ingrijeasca bolnavii.
Datorita altruismului si personalitati sale, Florence Nightingale si-a consacrat intreaga viata ajutorarii bolnavilor din spitale.
Contributia cea mai cunoscuta a lui Florence a avut loc in timpul razboiului din Crimeea. "Doamna cu lampa" a ingrijit soldatii raniti in timpul razboiului. Pasiunea si dedicarea sa au schimbat perceptia publicului despre profesia de asistenta.
"Femeile, ca si barbatii, ar trebui sa incerce sa faca imposibilul. Si atunci cand esueaza, esecul lor ar trebui sa fie o provocare pentru altii" - Amelia Earhart (1897-1937)
A fost un pioner in aviatie și o militanta angajata pentru drepturile femeii.
Amelia Earhart a atras asupra ei atentia presei internationale la data de 17 / 18 iunie 1928 ca prima femeie pasagera care traverseaza cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sarbatorita si declarata „femeia anului” devenind un idol feminin.
La toate interviurile date, subliniaza faptul ca femeile nu sunt cu nimic mai prejos decat barbatii. In 1929 a contribuit la infiintarea clubului pilotilor feminini „Ninety Nines”, cu scopul sprijinirii femeilor care vor sa zboare cu avionul.
"Singura eleganta reala este in minte. Daca ai dobandit-o, restul chiar vine de la sine." - Diana Vreeland (1903-1989)
Diana Vreeland a avut o mare influenta in lumea modei in secolul XX. A lucrat ca publicist si editor pentru Harper's Bazaar din 1937 pana in 1962 si pentru Vogue din 1963 pana in 1971.
“Orice femeie poate fi frumoasa cu putin efort”- Helena Rubinstein (1870-1965)
Helena a emigrat in Australia fara bani si fara a cunoaste limba engleza. Ulterior a fondat compania de cosmetice Helena Rubinstein Incorporated, prin care a devenit una dintre cele mai bogate femei din lume.
In 1928 si-a vandut afacerile catre Lehman Brothers cu 7,3 milioane de dolari (echivalentul a 88 de milioane de dolari la nivelul anului 2007).
“Daca iti propui sa fii iubit, pregateste-te sa faci compromisuri oricand, cu oricine. Si nu vei realiza nimic!” - Margaret Thatcher (1925-2013)
Thatcher a fost prima femeie aleasa in functia de prim-ministru sau lider al unui partid politic major in Regatul Unit, precum si primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 si 1987).
Este una dintre cele mai importante personalitati politice britanice, mandatul sau fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politica britanica.
Ea este de asemenea una dintre cele mai controversate figuri politice, fiind prima femeie prim-ministru din intreaga istorie a Europei.
"Iertarea este o virtute a celor curajosi"- Indira Gandhi (1917-1984)
Indira Ghandi a fost unul dintre cei mai notabili si controversati lideri politici. In ciuda numelui faimos, nu exista nici o legatura de rudenie cu Mahatma Gandhi.
Publicatia Time a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.
“Nu vreau un sot care sa ma onoreze ca regina, daca nu ma iubeste ca femeie” - Regina Elisabeta II
A urcat pe tron la 6 februarie 1952 si este cel mai longeviv monarh in viata din lume. Tatal ei s-a urcat pe tron la abdicarea fratelui sau Edward al VIII-lea in 1936.
Ea a inceput sa preia obligatiile publice in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, servind in Serviciul Teritorial Auxiliar.