mariana popescu raluda ada popa
Divertisment

Doua romance, in top 35 cei mai buni inventatori de sub 35 de ani

Romancele Mariana Popescu si Raluca Ada Popa au fost nominalizate de Institutul de Tehnologie din Massachusetts in "Top 35 inovatori din lume sub 35 de ani". MIT creeaza o lista ca aceasta in fiecare an pentru a sarbatori realizarile cu impact dramatic asupra lumii.

Topul include cercetatorii si inovatiile lor si se concentreaza pe domeniile biomedicinei, calculului, comunicatiilor, afacerilor si web-ului.

Cine sunt cele doua nominalizate

  • Mariana Popescu este arhitecta si a reusit sa dezvolte un sistem capabil sa transforme textilele tricotate in cladiri din beton. Acest proces economiseste bani, carbon si timp.

Modul ei eficient de a construi structuri complexe presupune o amprenta ecologica minima si vine la pachet cu costuri reduse. Datorita inovatiei sale, oamenii vor putea finaliza constructii robuste la preturi mici, in zone care au fost afectate de dezastre naturale sau razboi.

"Daca chiar vrei sa construiesti niste structuri bune, care sa foloseasca mai putine materiale, ajungi la niste geometrii complicate, de multe ori dublu-curbate sau care au alte trasaturi ce sunt dificil de obtinut in matrite", a explicat tanara.

De asemenea, Popescu si echipa cu care lucreaza a creat un sistem ce foloseste cabluri din otel pentru a mentine matrita in pozitia optima in timp ce se toarna beton.

Mariana si-a inceput doctoratul in 2015 la Block Research Group pentru Technology in Architecture Institute din cadrul Universitatii ETH din Zurich. A absolvit anul acesta, iar comisia de evaluare a recomandat-o pentru medalia ETH pentru teza sa extraordinara.

  • Raluca Ada Popa, studenta la Universitatea Berkley, a creat un sistem special de criptare care este compatibil cu mai multe aplicatii si le ofera un nivel ridicat de protectie.

Inventia ei este foarte utila, deoarece s-a demonstrat ca, desi hackerii reusesc sa sparga sistemul, ei nu sunt capabili sa descifreze datele pe care le gasesc acolo. Inventia Ralucai este folosita acum de spitale pentru a partaja fisele pacientilor fara a afecta confidentialitatea celor internati.

De asemenea, un alt sistem pe care l-a inventat, numit Opaque, este folosit de IBM pentru a asigura siguranta sistemelor hardware impotriva software-urilor compromise.

Foto: Innovators under 35

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri