Culoarea ochilor este influențată exclusiv de genetică, iar oamenii cu ochi albaștri își pot da seama cine le este rudă îndepărtată printr-o simplă privire.
Dintr-un anumit punct de vedere, toți ochii sunt la fel. Acest lucru se datorează faptului că pigmentul care le dă culoarea, melanina, este maro. De fapt, inițial, "toți aveam ochii căprui", a declarat pentru Science Daily un profesor de la Universitatea din Copenhaga, Hans Rudolf Litchoff Eiberg.
Undeva pe parcursul timpului însă, cineva s-a născut cu o mutație genetică, explică dr. Eiberg. Aceasta a limitat cantitatea de melanină a ochilor și astfel a apărut culoarea albastră.
Ochii albaștri se trag dintr-o singură mutație genetică, ceea ce inseamnă că fiecare persoană de pe planetă cu această trăsătură are un strămoş comun. De altfel, o echipă de geneticieni de la Universitatea din Copenhaga a urmărit de fapt mutație și a izolat-o la o singură familie daneză.
Potrivit Reader's Digest, haplotipul identificat a fost comun în rândul a 155 de persoane cu ochi albaștri din Danemarca, dar și a cinci persoane din Turcia și a două din Iordania.
„Variatia culorii ochilor de la maro la verde poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris, iar persoanele cu ochi albaștri au doar un grad mici”, a spus dr. Eiberg note. „De aici putem concluziona că toți indivizii cu ochii albaștri sunt legați de același strămos ... Toți au moștenit același comutator.”
Așadar, ochii albaștri sunt o mutație. Este aceasta rea?„Arată pur și simplu că natura modifică în mod constant genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi și încearcând variante diferite, pe măsură ce face acest lucru”, a încheiat medicul.
Foto: Shutterstock