Crezi ca te pricepi sa lucrezi cu oamenii? Cei mai multi manageri sunt de parere ca da, insa cea mai recenta cercetare pare sa demonstreze fix contrariul. Un studiu realizat de Gallup, la care au participat 7,272 de americani, a aratat ca jumatate dintre ei si-au dat demisia pentru a scapa de managerul lor.
Competentele deficitare ale sefilor influenteaza in mod negativ starea de spirit si productivitatea angajatilor. Tu ce fel de sef esti si la cate din intrebarile formulate de Forbes poti raspunde cu "da"?
Ai definit si comunicat clar viziunea si strategia grupului, departamentului sau organizatiei tale?
Acest lucru nu inseamna trimiterea prin mail a catorva documente PowerPoint cu cateva randuri despre viziune si task-uri. Inseamna sa le ceri sa lucreze alaturi de tine pentru a stabili strategia, obiectivele si proiectele-cheie la care veti lucra impreuna. Cu cat te implici mai mult in aceste sesiuni, cu atat mai mare va fi reusita grupului.
Ai lucrat individual cu fiecare angajat pentru a-l ajuta sa inteleaga contributia pe care o aduce departamentului?
Potrivit unui sondaj Robert Half Management Resources, 53% dintre angajati nu reusesc sa faca legatura intre indatoririle zilnice si modul in care acestea influenteaza finantele companiei sau departamentului lor. Pentru a raspunde afirmativ la aceasta intrebare, trebuie sa fi lucrat individual cu fiecare angajat pentru a-l ajuta sa-si stabileasca obiective de performanta, care sa fie legate de strategia si obiectivele departamentului.
Te intalnesti in mod regulat cu fiecare angajat pentru a purta discutii despre progres?
A fi un bun manager presupune sa fii un bun profesor, antrenor, mentor. Asta nu inseamna sa te intalnesti o data pe an cu angajatii pentru a da feedback legat de performanta lor, ci sa aveti astfel de discutii in mod regulat.
Le dai angajatilor sarcini provocatoare care ii ajuta sa se dezvolte?
Oamenii vor sa aiba succes si sa invete cat mai mult. Daca nu le oferi oportunitati de crestere si nu ii ajuti sa isi valorifice punctele forte, atunci nu vei fi vazuta ca un bun lider.
Apreciezi si actionezi in consecinta cand observi ca treaba este facuta bine?
Asta nu inseamna sa adaugi un comentariu de genul "buna treaba" din cand in cand sau sa iti lauzi angajatul in lipsa lui. Recunoasterea muncii facute bine inseamna sa oferi recunoasterea si recompense care sa motiveze in continuare angajatii.
Sursa foto: iStock/ Getty Images