De-a lungul anilor, s-a demonstrat ca structura creierului femeilor se modifica in timpul menstruatiei. Dincolo de schimbarea starilor de dispozitie si alte simptome nu tocmai placute, ciclul menstrual poate influenta creierul femeilor in moduri pozitive.
Conform BBC, imediat dupa aceasta perioada a lunii, femeile au o orientare mai buna in spatiu, iar la distanta de trei saptamani suntem mult mai buni comunicatori.
Principala sursa a acestor modificari sunt ovarele, care elibereaza estrogen si progesteron in diferite cantitati pe parcursul lunii. Hormonii sunt in primul rand insarcinati cu ingrosarea mucoasei uterului. Ei au, de asemenea, efecte profunde asupra creierului si comportamentului femeilor.
Oamenii de stiinta au ciclul menstrual ca subiect de studiu inca din anii 1930. Este un subiect de cercetare surprinzator de popular si acum stim ca are tot felul de efecte ciudate, de la influentarea abilitatii femeii de a renunta la fumat, pana la tipurile de vise pe care le avem in fiecare seara.
Ce alte efecte pozitive mai are ciclul menstrual
In 2002, impreuna cu colegii de ala Centrul de Cercetare Gerontologica din Baltimore, Pauline Maki a incercat sa afle cum nivelurile fluctuante ale estrogeului ne afecteaza abilitatile pe parcursul fiecare luni.
In acest scop, 16 femei au fost rugate sa completeze o serie de teste mentale. Fiecare participanta a fost evaluata de doua ori: o data imediat dupa menstruatie, cand nivelurile de estrogen si progesteron erau scazute, si la o saptamana dupa ovulatie, cand acestea erau la un nivel ridicat.
S-a constatat ca in timpul zilelor in care femeile aveau mai multi hormoni feminini in sistemul lor, erau semnificativ mai neinspirate in privinta lucrurilor la care barbatii sunt buni, cum ar fi orientarea in spatiu. Si mult mai bune la a comunica si a rememora amintirile stocate in memoria timpurie implicita. Atunci cand nivelurile de hormoni au scazut, le-a revenit si abilitatea de a se orienta in spatiu.
Ca rezultat, Maki considera ca aceste schimbari lunare sunt, in principal, determinate in estrogen. Hormonul afecteaza doua regiuni vecine ale creierului. Primul este hipocampul, care este vital pentru abilitatile sociale. Regiunea devine mai mare in fiecare luna, atunci cand hormonii feminini plutesc in jur.
Al doilea este amigdala, care ne ajuta sa procesam emotiile, in special teama si decizia de a lupta sau fugi.
Sursa foto: iStock/ Getty Images