shutterstock_674031385
Despre Tine

Cum influenteaza Luna plina organismul uman. Mituri si adevaruri despre efectul ei

Credintele ca o luna plina poate schimba si controla biologia sau comportamentul uman au aparut in Antichitate si persista pana in zilele noastre. Din pacate pentru superstitiosi insa, exista putine dovezi care sa le sustina.

Mai jos, cateva mituri despre efectul Lunii pline asupra organismului uman si adevarul despre ele

  • Luna plina influenteaza menstruatia

Multe civilizatii antice credeau ca exista o legatura intre fazele lunii cu ciclurile menstruale feminine. Pentru ca ciclul lunii este fixat la aproximativ 29,5 zile, iar menstruatia unei femei vine in medie la fiecare 28 de zile, a aparut impresia ca cele doua sunt conectate.

In ciuda acestei coincidente, nu exista dovezi concludente care sa sustina teoria.

  • Luna plina creste fertilitatea si nasterile

Pe aceeasi idee, civilizatiile timpurii au crezut ca luna joaca un rol in fertilitate, ea determinand chiar momentul in care o femeie ar putea ramane insarcinata.

Pana in ziua de azi unii cred ca luna plina provoaca o crestere a natalitatii, insa studiile nu au gasit nicio corelatie intre ciclul lunar si venirea pe lume a celor mici.

  • Luna poate declansa crizele epileptice

Crizele epileptice au fost puse pe seama vrajitoriei sau a posesiilor demonice, nu pe procesele desfasurate in corpul uman. Desi a trecut mult timp de cand oamenii se ardeau pe rug, persista mitul ca luna plina poate provoca sau agrava convulsiile epileptice.

Dupa ce si-a auzit pacientii dand vina frecvent pe luna plina pentru convulsiile lor, Dr. Selim Benbadis, profesor asociat de neurologie si neurochirurgie la Colegiul de Medicina USF, a incercat sa gaseasca o corelatie stiintifica.

Studiul sau din 2004, publicat in revista Epilepsy & Behavior, nu a gasit nicio legatura intre cele doua. Potrivit concluziilor medicului, numarul convulsiilor a fost cel mai mare in ultimul trimestru al lunii si cel mai mic in timpul lunii pline.

  • Luna provoaca insomnii

Desi acest lucru ar fi fost posibil inainte de aparitia electricitatii, influenta lunii asupra ciclului nostru circadian este neglijabila. Nicio corelatie stiintifica viabila nu a fost gasita intre luna plina si insomnii.

  • Luna plina ne schimba starea de spirit

Mitul lunaticilor si al varcolacilor, a influentelor malefice ale zeitei Lunii si alte legende din folclorul mai multor tari cred ca oamenii o pot lua razna cand e luna plina.

Desi nu exista dovezi, o teorie sugereaza ca lumina stralucitoare a lunii ii tinea pe oameni treji, iar comportamentul lor agitat, neplacut, era cauzat de lipsa de somn, nu a vreunei influente supranaturale.

Conform cercetarilor, numarul de vizite la camerele de garda psihiatrice nu este mai mare cand e luna plina, comparativ cu alte nopti.

Foto: Shutterstock

Etichete: sanatate , luna , luna plina

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri