Te simți deshidratată? Șapte alimente și băuturi care îți pot fi de ajutor în această situație
Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe fluide decât a ingerat. Printre lucrurile care pot cauza deshidratare se numără căldura, medicamentele, problemele digestive și surmenajul. Simptomele resimțite sunt, de obicei, senzație de slăbiciune, amețeală, oboseală, gură uscată, probleme de concentrare și, evident, sete.
Trebuie să știți însă că setea apare tardiv. Acest lucru înseamnă că, până să resimțiți senzația de sete, cel mai posibil sunteți deja deshidratați. Din fericire pentru cei care nu sunt fani ai apei, există mult mai multe alimente și băuturi cu proprietăți hidratante.
Apă de cocos
Atunci când suntem deshidratați, corpul nostru are nevoie și de alte lucruri în afara fluidelor. Unul dintre acestea este constituit de electroliți. Electroliții sunt minerale necesare corpului pentru a îndeplini funcții importante precum menținerea echilibrului adecvat al fluidelor și menținerea ritmului normal al bătăilor inimii. Printre aceste minerale se numără sodiul, potasiul, magneziul și calciul. Electroliții se pierd în fluidele eliminate de corp, cum ar fi urina și transpirația.
Citește și: Hidratarea in timpul sarcinii. Cata apa trebuie sa bei si cum te ajuta
Apa de cocos este un lichid minunat care hidratează, dar și alimentează corpul cu electroliții necesari și câțiva carbohidrați. Acest lucru este foarte important atunci când suntem deshidratați. În plus, poate să ajute și cu crampele musculare.
Un studiu a descoperit că apa de cocos reaprovizionează fluidele pierdute în timpul efortului fizic la fel de bine ca băuturile special dezvoltate pentru sport. Cu toate acestea, unii dintre participanții la studiu au declarat că s-au simțit mai balonați și au simțit un disconfort la stomac după ce au consumat apă de cocos, spre deosebire de băuturile pentru sport.
Citiți eticheta: ar fi ideal ca singurul ingredient să fie apa de cocos.
Ciorbe și supe
La fel ca apa de cocos, ciorbele și supele oferă atât cantitați ridicate de apă, dar și electroliți, combinație necesară pentru rehidratare.
În plus, ciorba de oase sau supele care conțin proteine animale sporesc producția de colagen. Colagenul este o proteină animală, foarte importantă pentru menținerea sănătății articulațiilor. Această proteină este și mai importantă dacă motivul deshidratării este surmenajul.
Dacă vreți să pregătiți ciorbă din oase acasă, este necesar să cunoașteți faptul că fierberea acesteia pentru o perioadă mai mare de 8 ore îi va crește conținutul de calciu și magneziu. Aceste minerale sunt importante pentru oase și musculatură.
Pepene
Faptul că fructele și legumele au un conținut ridicat de apă este un lucru cunoscut, de aceea sunt o opțiune minunată pentru a ne menține hidratați. Acest lucru este și mai cunoscut pentru pepeni (toate tipurile de pepeni), lucru care îi transformă într-o alegere excepțională pentru a ne menține fluidele la un nivel normal.
Pepenele roșu conține aproape 92% apă, în timp ce pepenele galben conține aproximativ 90% apă.
Gazpacho
Gazpacho este un fel de mâncare pe bază de roșii și legume crude. Este foarte popular în Spania și Portugalia, în special în lunile toride de vară.
Ingredientul principal, roșia, este una dintre alimentele cu putere crescută de hidratare. Pe lângă conținutul de 94% de apă, roșiile conțin și potasiu. Potasiul este un ingredient important pentru menținerea tensiunii arteriale la un nivel normal și pentru a ne feri de bolile de inimă.
Rețeta de gazpacho e simplă și în doar câteva minute te poți bucura de o supă răcoritoare și hidratantă. Amestecă într-un robot de bucătărie roșiile crude cu câțiva castraveți reci, puțin ardei roșu, ulei de măsline, ceapă, usturoi, sare și piper.
Citește și: Ce trebuie să știi despre detoxifierea acasă. Trucurile simple date de nutriționiști pe care să le urmezi
Smoothie-uri
Smoothie-urile sunt o variantă foarte bună pentru a rămâne hidratat. Pentru a pregăti un smoothie ai nevoie, în general, de o bază lichidă (lapte, suc, ceai rece), pe care mai apoi să o combini cu fructe ori legume. Pentru proteine în plus se poate adăuga și iaurt. Pentru versiunea vegană sau vegetariană, se poate folosi lapte pe bază de plante sau pudră proteică în loc de lactate.
Dacă printre cauzele deshidratării tale se află febra sau infecțiile, smoothie-urile pe bază de fructe roșii sunt foarte bogate în vitamina C, esențială unui sistem imunitar sănătos.
Dacă stomacul tău este sensibil, încearcă să adaugi ghimbir sau mentă în amestec. Studiile arată că acestea luptă împotriva greței și ajută la calmarea problemelor digestive.
Lapte
Un pahar cu lapte oferă atât fluide cât și proteine, carbohidrați și câteva grăsimi. Este o opțiune bună pentru a ne rehidrata deoarece, asemeni apei de cocos, conține mulți electroliți.
Iată câteva dintre componentele folositoare din lapte: apă, proteine, calciu, potasiu și magneziu. Mai conține și puțin sodiu care ajută corpul să păstreze mai mult lichid.
Nutrienții care se găsesc în lapte (lactoză, sodiu și potasiu) ne mențin hidratați mai mult timp decât apa. Acest lucru se datorează faptului că acești nutrienți încetinesc rata la care corpul absoarbe lichidele și viteza la care acestea sunt eliminate prin urină.
Tzatziki
Faimosul Tzatziki grecesc este făcut din iaurt și castraveți, ingrediente cu un conținut ridicat de apă. Iaurtul are un conținut de apă de 85% și proprietăți asemănătoare laptelui. În plus, conține probiotice, un tip de bacterie necesar sănătății sistemului digestiv. Castravetele este și el foarte hidratant, cu un conținut de apă ridicat.
Cum prevenim deshidratarea?
Printre oamenii predispuși la deshidratare se numără copiii, adulții trecuți de vârsta a doua, atleții și oamenii care muncesc în aer liber ori la înălțime.
Pentru a preveni deshidratarea consumați îndeajuns de multă apă și mâncați alimente cu un conținut ridicat de apă. Un truc util pentru a verfica dacă sunteți deshidratat este să vă monitorizați culoarea urinei. Culoarea ar trebui să fie de un galben foarte deschis. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât corpul este mai deshidratat.
Foto: Shutterstock