Dietă bazată doar pe lichide. Cât de eficientă este și care sunt beneficiile acesteia
Există diferite diete pentru slăbit sau detoxifiere bazate pe plante sau diferite alimente, însă una dintre cele mai inovative diete este cea care se ”concentrează” în totalitate pe lichide. Medicii nutriționiști recomandă deseori acest mod de alimentație, astfel că trebuie să știi cât de eficient este și care sunt beneficiile.
O dietă bazată doar pe lichide înseamnă că nu puteți consuma nimic altceva decât alimente care sunt într-o stare lichidă, fiind foarte benefică pentru probleme digestive. Mai jos poți găsi o listă cu alimente pe care le poți consuma ca parte a unei diete bazată doar pe lichide.
În general, medicii recomandă această dietă persoanelor care au probleme la înghițire sau la mestecarea alimentelor solide. De asemenea, poate fi necesar să începi această dietă dacă prezinți riscul de sufocare sau inhalare a particulelor de alimente pe căile respiratorii atunci când mănânci. Persoanele care prezintă răni sau cusături în cavitatea bucală recurg la această dietă bazată pe lichide pentru a-i permite gurii să se vindece și pentru a evita blocarea bucăților de mâncare în zonele afectate. În plus, faptul că nu trebuie mestecată mâncarea, poate ajuta la reducerea durerii după o procedură dentară recentă sau o leziune a maxilarului.
Citește și: Top 10 alimente care combat oboseala. Ce ar trebui să incluzi în dieta ta pentru a căpăta energie
De asemenea, dacă sistemul digestiv nu funcționează așa cum trebuie sau este afectat de o boală sau intervenție chirurgicală, medicul poate recomanda o astfel de dietă. Înainte de pregătirea unui test sau a unei proceduri imagistice pentru a vedea interiorul stomacului și al intestinelor, medicul poate recomanda, de asemenea, să se țină o dietă bazată pe lichide cu o zi sau două înainte. Acest lucru va asigura că nu rămân resturi de alimente nedigerate în tractul gastrointestinal.
Mai mult, poate fi necesar să urmați o dietă lichidă pentru a vă pregăti pentru proceduri medicale care necesită să fiți sub anestezie generală. Acest lucru scade riscul de sufocare sau vărsături în conținutul stomacului nedigerat atunci când mușchii sunt paralizați de anestezie.
Lichidele limpezi, cum ar fi apa și sucul de mere, părăsesc stomacul rapid, în decurs de 10 până la 20 de minute după ce au fost consumate. Digerarea alimentelor solide durează de obicei între 24 și 72 de ore.
Ce presupune dieta bazată pe lichide
Dieta bazată pe lichide permite consumul de lichide limpezi, precum și unele mai solubile, cum ar fi laptele, sucul de fructe, shake-urile și smoothie-urile. De asemenea, medicul poate recomanda și consumarea unor alimente mai moi, cum ar fi iaurt sau piure de fructe și legume. Trebuie menționat că acestea vor fi singurele obțiuni atunci când se ține o dietă bazată pe lichide, ceea ce poate fi foarte dificil ca organismul să obțină nutrienții și caloriile sufieciente în fiecare zi. Trebuie urmate toate instrucțiunile medicului pentru a vă asigura că primiți toți nutrienții de care aveți nevoie.
Cât trebuie ținută dieta bazată pe lichide
Dieta bazată pe lichide este, în general, prescrisă doar pentru câteva zile, pentru a ajuta pacientul să treacă înapoi la dieta normală. Este rar folosită pentru mai mult de două săptămâni. Pot fi făcute excepții pentru persoanele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală bariatrică (scădere în greutate), care se recuperează după o fractură a maxilarului sau care folosesc dieta pentru a gestiona apariția unor afecțiuni, cum ar fi boala Crohn.
Fiind foarte restrictivă, ar trebui să fiți atent monitorizat de către medicului dumneavostră atunci când țineți o dietă bazată pe lichide pentru mai mult de câteva zile.
Citește și: Cele mai bune diete în 2022. Cum să-ți alegi regimul alimentar în funcție de nevoile tale
Ce alimente pot fi consumate în dieta bazată pe lichide
Pentru dieta bazată pe lichide se pot consuma o mare parte din alimente care se pot transforma din stare solubilă în stare lichidă. Puteți folosi aparate de bucătărie cum ar fi un storcător de fructe sau un blender pentru a face preparatele lichide.
Sucuri
Sucul de fructe și legume este permis pentru o dietă bazată pe lichide, atâta timp cât este strecurat pentru a îndepărta orice parte solidă, cum ar fi pulpa. Medicul poate recomanda să se evite sucurile bogate în fibre, cum ar fi sucul de prune.
Legume și fructe
Legumele și fructele pot fi folosite pentru dieta bazată pe lichide. Deși legumele nu sunt, în general, aprobate pentru o astfel de dietă, dacă sunt preparate în formă de piure foarte subțiat sau supe creme, acestea pot fi consumate fără grijă.
Lactate
Laptele sau alternativele fără lactoză sunt aprobate de medici pentru această dietă. Poți folosi laptele în combinație cu fructe pentru a crea smoothie-uri și shake-uri. Brânzeturile pot fi topite și consumate în stare lichidă cu ușurință.
Desert
Pentru cei care doresc să consume un desert în timp ce țin dieta bazată pe lichide, pot apela la înghețată, iaurt înghețat, dacă sunt lăsate să se topească pentru a forma o masă moale, atâta timp cât nu conțin nuci, bomboane sau ciocolată tare. Puteți opta și pentru budinci sau creme care sunt diluate cu mult lapte și pot fi consumate ușor.
Băuturi
Principala băutură în dieta bazată pe lichide este apa, însă pot fi consumate și sucuri fără pulpă, ceaiuri, cafea și orice băutură preferată, însă este recomandat să fie întrebat medicul pentru pot exista restricții pentru unele persoane, în funcție de problema care trebuie tratată cu ajutorul diete bazate pe lichide.