Ce beneficii are apa alcalină și cum poate fi preparată acasă
Părerile sunt împărțite când vine vorba de proprietățile apei alcaline. În timp ce anumiți doctori cred în beneficiile ei, alții susțin că nu contribuie cu nimic la sănătate. Indiferent de poziție însă, toți sunt de acord că o hidratare corespunzătoare este necesară pentru funcționarea corectă a organismului.
Fiecare mâncare sau băutură are un nivel de pH - de la 0 (foarte acid), la 14 (foarte bazic sau alcalin). Apa de băut normală are de obicei un pH de 7. Apa alcalină are un pH între 7,5 și 9.
Cei care cred în proprietățile alcaline sunt convinși că, prin consumul unor astfel de alimente și lichide, se va menține nivelul de pH al sângelui cât mai alcalin. Datorită lui, s-ar reduce riscul de a dezvolta o serie de boli, inclusiv cancerul și artrita. Un sânge alcalin ar și crește nivelul de energie și reduce inflamația.
Apa alcalină poate proveni de la izvoare sau puțuri în zonele în care există o cantitate mare de minerale dizolvate, dar poate fi obținută și acasă. Iată cum:
1. Ionizator de apă
Din păcate pentru portofel, una dintre cele mai eficiente metode de a face apă alcalină acasă este și cea mai scumpă. Ionizatorii creează un proces electrochimic care funcționează prin separarea electrozilor negativi de cei pozitivi. Mașina returnează, după încheierea procesului, două fluxuri de apă: alcalină și acidă. Ionizatorul este extrem de eficient pentru că face acest lucru fără a introduce alte substanțe în lichid.
2. Bicarbonat de sodiu
Cu un nivel de pH de 9, bicarbonatul de sodiu reprezintă una dintre cele mai populare și mai ușoare metode de alcalinizare a apei potabile. Se amestecă ⅛ lingură în 250 ml de apă purificată și se consumă amestecul după dizolvarea completă a bicarbonatului. Atenție însă! Acesta este destul de bogat în sodiu, deci dacă aveți probleme cu aportul de sare, încercați una dintre celelalte metode prezentate în listă.
3. Picături de pH
Ele sunt formulate special pentru a transforma apa potabilă normală în apă alcalină. Sunt făcute cu minerale și electroliți puternic concentrați, așa că nu trebuie decât să adăugați câteva picături la fiecare pahar consumat, pentru a-i crește pH-ul.
4. Vas de apă ionizant
Acestea sunt similare cu ionizatoarele electrice, dar sunt mult mai ușor de transportat și mai accesibile. Se toarnă în ele apă și se lasă câteva minute în filtru. Vasele fac două lucruri: filtrează apa de clor și alte toxine și adăugă în ea hidrați minerali alcalini.
Foto: Shutterstock