Rețetă de mucenici moldovenești bine însiropați. Ce trebuie să conțină siropul pentru un gust special

Mucenicii moldovenești sunt un desert tradițional nelipsit pe 9 martie, când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Pufoși, bine însiropați și aromați, acești colăcei în formă de opt sunt îndrăgiți în toată țara. Secretul unui gust desăvârșit stă în siropul bine pregătit, care le oferă textura moale și dulce. 

Citește și: Mucenici muntenești fierți. Rețeta cea mai simplă, cu o zeamă aromată și multă nucă

Citește și: VIDEO Rețeta de mucenici moldovenești a Annei Lesko. Ingrediente și modalitatea de preparare a celor mai delicioase opturi din aluat

Citește și: De ce se împletesc mucenicii în formă de 8. Tradiții de Sfinţii 40 de Mucenici

Truc pentru sirop aromat de la gospodinele din Moldova

Siropul este elementul esențial care face mucenicii moldovenești atât de savuroși. Pentru un gust special, gospodinele din Moldova folosesc câteva ingrediente la care nu renunță sub niciun chip.

  • Miere și zahăr brun – pentru o dulceață echilibrată și o aromă caramelizată subtilă.
  • Coajă rasă de portocală și lămâie – adaugă prospețime și un parfum îmbietor.
  • Esență de rom și vanilie – pentru un plus de aromă, care transformă mucenicii într-un desert deosebit.
  • Scorțișoară și nucșoară – condimente care completează perfect gustul mucenicilor.

Un alt truc este să lași siropul să se răcească puțin înainte de a turna peste mucenici, astfel încât să fie absorbit treptat și uniform.

Rețetă simplă de mucenici moldovenești însiropați

Rețetă mucenici moldovenești/ Foto: Shutterstock

Ingrediente pentru mucenici moldovenești

Ingrediente pentru aluatul mucenicilor moldovenești

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
  • 200 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 50 g unt topit
  • Un praf de sare
  • Esență de vanilie

Ingrediente pentru siropul mucenicilor moldovenești

  • 300 ml apă
  • 150 g zahăr brun
  • 2 linguri de miere
  • Coajă rasă de lămâie și portocală
  • Esență de rom și vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară

Ingrediente pentru decor

  • Nuci măcinate
  • Miere pentru uns

Mod de preparare mucenici moldovenești

  • Prepararea aluatului: Dizolvă drojdia în laptele călduț și adaugă o linguriță de zahăr. Lasă să crească 10 minute. Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul, sarea, ouăle, untul topit și esența de vanilie. Adaugă drojdia activată și frământă până obții un aluat elastic. Acoperă-l și lasă-l la dospit aproximativ o oră.
  • Modelarea mucenicilor: Împarte aluatul în bucăți egale și rulează fiecare bucată în șnururi subțiri, pe care le împletești în formă de opt. Așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-i la dospit 20 de minute.
  • Coacerea: Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace mucenicii timp de 25-30 de minute, până devin aurii.
  • Prepararea siropului: Fierbe apa cu zahărul și coaja de citrice timp de 5 minute, apoi adaugă mierea, esențele și scorțișoara.
  • Însiroparea și decorarea: Toarnă siropul călduț, nu clocotit, peste mucenicii scoși din cuptor, apoi unge-i cu miere și presară nucă măcinată.

Citește și: Biscuiți 100 cu brânză: trei ingrediente, buni pentru toată familia

Citește și: Plăcinta cu mere de post “12 linguri”. Rețeta simplă și economică, gata în mai puțin de o oră

Citește și: Prăjitură cu prune și caramel. Rețeta verii 2024, gata în numai 60 de minute

Citește și: Prăjitură cu ovăz și brânză de vaci. E bună și la micul dejun

Citește și: Plăcintă cu carne, un preparat ideal ca fel principal sau gustare. Rețeta care nu necesită mult timp de pregătire

Website-ul foloseşte cookies. Continuarea navigării pe website reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile aici.