Regina Camilla a respectat un protocol strict cu rădăcini religioase profunde atunci când l-a întâlnit pe papa Francisc, în cadrul unei vizite-surpriză la Vatican, pe 9 aprilie. Vizita, care nu fusese inițial inclusă în itinerariul oficial al cuplului regal britanic în Italia, a fost confirmată de Palatul Buckingham în dimineața întâlnirii, după ce starea de sănătate a Suveranului Pontif s-a îmbunătățit.
Pentru audiența privată de 20 de minute, regina în vârstă de 77 de ani a ales o rochie neagră sobră și elegantă, completată cu bijuterii discrete, o alegere în ton cu tradiția adoptată de prime doamne și consoarte regale la întâlnirile cu Suveranul Pontif. Aceasta a fost prima ei audiență papală de la urcarea pe tron a regelui Charles, în septembrie 2022.
Citește și: Prințesa Charlene, impecabilă alături de fiica ei, la un eveniment în Monaco. Și-au asortat ținutele și au cucerit toate privirile

De ce negru și nu alb? Răspunsul ține de un protocol catolic puțin cunoscut, numit "privilegiul albului" ("il privilegio del bianco" în italiană), scrie People. Doar șapte femei din lume au acest privilegiu rar, regine și prințese catolice, care le permite să poarte alb în prezența Papei, la ocazii speciale precum audiențe private, canonizări, beatificări sau liturghii solemne.

Printre cele care beneficiază de acest drept se numără regina Letizia a Spaniei, prințesa Charlene de Monaco și regina Paola a Belgiei, toate de religie catolică și membre ale caselor regale care au o relație istorică apropiată cu Vaticanul.
Regina Camilla, de confesiune anglicană, nu intră în această categorie, motiv pentru care a optat pentru ținuta tradițională neagră, în semn de respect față de tradițiile și simbolistica religioasă ale Sfântului Scaun.
Cine sunt femeile privilegiate care pot purta alb în prezența Papei
Astăzi, „clubul exclusivist” al femeilor care pot îmbrăca alb în fața Suveranului Pontif este extrem de restrâns. Din el fac parte: prințesa Charlene de Monaco, regina Mathilde a Belgiei, regina Letizia a Spaniei, marea ducesă Maria Teresa de Luxemburg și prințesa Marina de Napoli. Li se alătură și două regine ale căror soți nu mai sunt pe tron: regina Sofia a Spaniei și regina Paola a Belgiei.
Deși „privilegiul albului” permite purtarea acestei culori, nu este o obligație. De exemplu, regina Mathilde, în vârstă de 52 de ani, a ales să poarte alb la întâlnirea cu papa Francisc din septembrie 2024. În schimb, prințesa Charlene, cunoscută pentru stilul său sobru, a purtat atât alb, cât și negru la audiențele papale din trecut. La ultima sa întâlnire cu Papa, în iulie 2022, a surprins cu o manichiură închisă la culoare, perfect asortată ținutei negre.
Regele Charles, devenit conducătorul Bisericii Anglicane după urcarea pe tron în septembrie 2022, este recunoscut pentru deschiderea sa față de dialogul interreligios. Însă chiar și înainte de accederea sa, el și soția sa, Camilla, au avut o abordare ceva mai relaxată față de normele Vaticanului. La ultima lor vizită oficială la Sfântul Scaun, în 2017, pe când erau prințul de Wales și ducesa de Cornwall, Camilla a optat pentru o rochie bej și o eșarfă asortată, o alegere care a ieșit din tiparele tradiției, dar care nu a fost criticată, sugerând o ușoară flexibilitate în protocol atunci când vine vorba de oaspeți de rang înalt, dar necatolici.
Aceste detalii vestimentare aparent minore sunt, de fapt, profund simbolice. Ele reflectă nu doar respectul pentru tradiția religioasă, ci și subtilitățile geopolitice și confesionale ale lumii moderne, o lume în care ținutele regale comunică adesea la fel de mult ca declarațiile oficiale.