Rețetă castraveți murați în saramură. Care e proporția corectă de sare la 1 litru de apă și alte trucuri de folos

Pentru a obține cei mai buni castraveți murați în saramură, este important să ai grijă la câțiva factori cheie, precum proporția corectă a ingredientelor, prospețimea castraveților și procesul de fermentare.

Citește și: Secretele din bucătăria Ancăi Țurcașiu. Vedeta a dezvăluit care este rețeta sa de murături

Iată câteva trucuri pentru a face castraveți murați în saramură

Folosește castraveți proaspeți, de dimensiuni mici sau medii, pentru că se murează mai uniform. Evită castraveții mari sau cu coaja groasă, care pot deveni moi sau mai greu de pătruns de saramură. Alege castraveți fermi, fără pete sau lovituri, și spală-i bine înainte de murare.

Castraveți numai buni de pus la murat / Foto: Profimedia

Taie capătul unde se află floarea al fiecărui castravete. Floarea conține enzime care pot accelera înmuierea castraveților în timpul procesului de fermentare.

Câtă sare trebuie să adaugi la un litru de apă. Ce rol are hreanul pus la castraveții murați

Saramura trebuie să aibă o concentrație corectă de sare pentru a asigura o fermentare sănătoasă. De regulă, proporția recomandată este de o lingură vârfuită de sare la 1 litru de apă. Folosește sare neiodată (de murături), pentru că sarea iodată poate afecta textura castraveților. Poți să fierbi apa cu sare sau poți folosi amestecul și rece. Atenție, însă, asigură-te că sarea s-a dizolvat complet.

Condimentele tradiționale pentru castraveți murați sunt: bețe de mărar, usturoi, boabe de piper, foi de dafin, boabe de muștar și hrean. Hreanul are rolul de a menține castraveții crocanți, în timp ce mărarul și usturoiul adaugă aromă. Poți adăuga și frunze de vișin pentru o aromă subtilă.

Citește și: Rețetă gogoșari fără fierbere. Sunt delicioși și nu conțin conservanți

Hreanul, bețele de mărar și usturoiul dau gust castraveților murați. / Foto: Profimedia

Cum păstrezi castraveții murați în saramură

Așază castraveții în borcan cât mai strâns, dar fără să îi strivești. Acest lucru previne formarea de bule de aer și asigură că saramura îi acoperă complet. Castraveții trebuie să fie complet acoperiți de saramură pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Poți folosi o greutate (o piatră curată sau o farfurie) pentru a-i ține sub nivelul saramurii. Dacă vezi spumă pe suprafață în timpul fermentării, îndepărteaz-o periodic cu o lingură curată.

Fermentarea castraveților trebuie să aibă loc la o temperatură optimă, între 18-22°C. La temperaturi prea ridicate, castraveții se pot înmuia, iar fermentarea va fi prea rapidă. La temperaturi mai scăzute, procesul va fi mai lent, dar controlabil. După câteva zile, castraveții vor începe să se mureze, iar procesul poate dura între 7 și 14 zile, în funcție de temperatură și de cât de acre îi preferi.

După ce au fermentat suficient, castraveții murați pot fi transferați în frigider sau într-un loc răcoros, cum ar fi o cămară, pentru a încetini procesul de fermentare și a-i păstra crocanți și gustoși mai mult timp.

Castraveții murați, delicioși în orice sezon / Foto: Profimedia

Citește și: Castraveți murați bulgarești, rețetă simplă și rapidă. Sunt absolut delicioși

Website-ul foloseşte cookies. Continuarea navigării pe website reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile aici.