Mucenici muntenești fierți. Rețeta cea mai simplă, cu o zeamă aromată și multă nucă
Mucenicii muntenești sunt un preparat tradițional delicios, pregătit pe 9 martie, în cinstea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Spre deosebire de varianta moldovenească, mucenicii muntenești sunt fierți într-o zeamă dulce și parfumată, plină de arome de scorțișoară, vanilie și coajă de lămâie sau portocală. Serviți cu multă nucă măcinată, acești mucenici sunt un adevărat răsfăț culinar. Află mai jos cum să prepari cei mai gustoși mucenici muntenești fierți!
Citește și: De ce se împletesc mucenicii în formă de 8. Tradiții de Sfinţii 40 de Mucenici
Secretul mucenicilor cu cea mai aromată zeamă
Pentru ca mucenicii muntenești fierți să fie cât mai gustoși, zeama trebuie să fie bine echilibrată între dulce, aromat și ușor condimentat. Iată câteva trucuri pentru un rezultat perfect!
- Nu folosi doar zahăr, ci și miere – aceasta adaugă un gust delicat și o dulceață naturală.
- Adaugă coajă de citrice și esențe naturale – lămâia, portocala, vanilia și romul oferă un parfum aparte.
- Condimentează cu scorțișoară și nucșoară – aceste arome sunt esențiale pentru un gust autentic.
- Nu uita de nuca măcinată – aceasta trebuie adăugată la final, direct în farfurie, pentru un contrast crocant și delicios.
- Un alt truc este să lași mucenicii să stea câteva minute după ce ai stins focul, astfel încât zeama să devină mai aromată și să fie absorbită treptat.
Cea mai simplă rețetă de mucenici muntenești fierți
Ingrediente mucenici muntenești fierți
- 300 g - 400 g mucenici uscați: îi poți cumpăra sau îi poți face acasă cu cel puțin o zi înainte, pentru a-i lăsa să se usuce bine
- 2-3 litri de apă pentru fiert
- 150 g zahăr
- 2 linguri de miere
- Coajă rasă de lămâie și portocală
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță esență de rom
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță nucșoară măcinată (opțional)
- 150 g nucă măcinată
Mod de preparare mucenici muntenești fierți
- Fierberea mucenicilor: Pune apa la fiert într-o oală mare. Când începe să clocotească, adaugă mucenicii uscați și lasă-i să fiarbă.
- Prepararea siropului aromat: Adaugă zahărul, mierea, coaja rasă de lămâie și portocală, esențele și condimentele. Amestecă bine și mai lasă pe foc 5-10 minute, pentru ca aromele să se îmbine.
- Servirea: Oprește focul și lasă mucenicii să stea câteva minute pentru ca zeama să devină mai concentrată. Servește-i fierbinți, presărați din belșug cu nucă măcinată.
Citește și: Biscuiți 100 cu brânză: trei ingrediente, buni pentru toată familia
Citește și: Plăcinta cu mere de post “12 linguri”. Rețeta simplă și economică, gata în mai puțin de o oră
Citește și: Prăjitură cu prune și caramel. Rețeta verii 2024, gata în numai 60 de minute
Citește și: Prăjitură cu ovăz și brânză de vaci. E bună și la micul dejun