regina elisabeta a II-a
Actualitate

Regina Elisabeta a II-a a murit în Scoția, la 96 de ani, înconjurată de familie / Foto: Royal Family Facebook

Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani. Suverana britanică s-a stins în Scoția. Ce urmează până la înmormântare

Întreaga planetă este în doliu, după ce regina Elisabeta a II-a a murit! Suverana Marii Britanii avea 96 de ani, iar starea ei de sănătate se degradase în ultimele luni. La ultima ei ieșire publică, în 6 septembrie, când a întâmpinat-o pe Liz Truss, noul premier britanic, la Balmoral, imaginile au arătat-o mai fragilă ca oricând. Aceasta s-a stins în Scoția.

Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh britanic, devenind iubită și respectată și dincolo de granițe. Aceasta a declarat iubire și credință veșnică monarhiei, motiv pentru care a spus întotdeauna că va domni până la moarte, așa cum s-a și întâmplat.

Citește și: Prințul Charles devine regele Marii Britanii, iar soția sa, Camilla, regina consoartă. Prima declarație a suveranului

"Regina a murit în liniște la Balmoral în această după-amiază. Regele și regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine. Joi, 8 septembrie", a apărut imediat și pe site-ul oficial al Casei Regale, care a îmbrăcat haine de doliu.

regina elisabeta a ii-a
Casa Regală a anunțat moartea reginei Elisabeta a II-a. / Foto: site royal.uk

Ce se va întâmplă până la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Operațiunea în care evenimentele ce urmează după moartea reginei Marii Britanii sunt descrise la minut poartă numele London Bridge, conform celor de la Politico, care în 2021 au făcut un rezumat al planurilor bine puse la punct.

Familia regală va anunța planurile pentru înmormântarea reginei, care se așteaptă să aibă loc la 10 zile după moartea ei, timp în care, în fiecare zi vor avea loc evenimente bine stabilite. Autoritățile anticipează încă de pe acum că sute de mii de oameni vor veni din afara Londrei pentru a aduce un ultim omagiu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

  • În ziua următoare morții suveranei britanice, la 10 dimineața, Charles va fi proclamat rege. Participanții la ceremonie vor purta haine negre, fără niciun fel de decorații la vedere. La 15:30, noul monarh va avea o întrevedere cu membrii Guvernului.
  • A treia zi, sicriul cu trupul reginei va fi dus la Palatul Buckingham. Pentru că aceasta nu a murit în Londra, trupul neînsuflețit va fi transportat cu avionul sau cu trenul regal.
  • În zilele următoare, Charles se va îmbarca într-un tur al Marii Britanii, cu vizite în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor, pentru a primi condoleanțe de la oficialii din aceste țări.
  • În Ziua D + 5, trupul reginei va ajunge la Palatul Westminster, unde va rămâne trei zile și unde oamenii pot veni 23 de ore zilnic pentru a-și aduce un ultim omagiu. În ziua următoare are loc repetiția pentru procesiunea funerară.
  • A zecea zi, cea a înmormântării, va fi una de doliu național. Ceremonia va avea loc la Westminster Abbey. Se vor ține două minute de reculegere în toată Marea Britanie, în mijlocul zilei. Vor avea loc procesiuni în Londra și Windsor. În capela St. George din Windsor se va ține o slujbă, iar regina va fi înmormântată în Capela Memorială a regelui George al VI-lea, din interiorul Castelului Windsor.

În 2022, regina Elisabeta a II-a a sărbătorit 70 de ani pe tronul Marii Britanii

familia regala britanica
Familia regală, în ultima zi a evenimentelor cu ocazia Jubileului de Platină. / Foto: Profimedia

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, în 6 februarie 1952. Încoronarea ei oficială a avut loc un an mai târziu, după încheierea perioadei de doliu, la 2 iunie 1953. Ceremonia de la Westminster Abbey a fost prima încoronare care a fost transmisă în direct la televiziune în 44 de limbi.

Este monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic, iar în iunie 2022 a sărbătorit alături de familie și de popor 70 de ani în fruntea națiunii. 

"Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii", declara Elisabeta a II-a la 22 aprilie 1947, în Africa de Sud, an în care s-a și căsătorit cu prințul Philip, cu cinci ani înainte de a deveni regină.

Citește și:Ultimele fotografii cu regina Elisabeta a II-a în viață.Detaliul care a stârnit îngrijorare, dar pe care toți l-au pus pe seama vârstei

Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip, o dragoste de poveste

regina elisabeta a II-a si printul philip
Regina Elisabeta a II-a și printul Philip au fost căsătoriți 73 de ani. / Foto: Profimedia

În aprilie 2021, soțul reginei Elisabeta a II-a, prințul Philip, s-a stins la 99 de ani, moment extrem de dificil pentru suverană. Prințul Philip și regina Elisabeta a II-a au fost căsătoriți mai bine de șapte decenii, mai precis 73 de ani, timp în care au avut patru copii, opt nepoţi și 12 strănepoți.

Povestea lor a debutat în adolescență, încă de la prima întâlnire dintre cei doi, a urmat nunta, patru copii și o viață întreagă dedicată monarhiei britanice.

Primul lor copil, prinţul Charles, s-a născut în 1948, urmat de prinţesa Anne, în 1950, prinţul Andrew (duce de York), în 1960 şi de prinţul Edward (Earl of Wessex), în 1964.

Elisabeta și-a cunoscut soţul, pe prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, pe când avea numai 13 ani, la nunta verișoarei sale, prințesa Marina a Greciei. S-a îndrăgostit de tânărul de 19 ani cu fizic atletic şi a început să-i scrie, cât timp acesta era în Marina Regală. Ulterior, regele George al VI-lea, tatăl actualei regine, și-a dat acordul pentru ca cei doi tineri să se căsătorească, însă numai când tânăra Elisabeta ar fi împlinit 21 de ani.

În vara lui 1946, Prinţul Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta. S-au căsătorit la 20 noiembrie 1947. Înainte de nuntă, Philip a renunţat la titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei, a luat titlul de Locotenent Philip Mountbatten, după numele mamei sale și a fost naturalizat britanic. Chiar înainte de nuntă a fost numit Duce de Edinburgh şi a primit titlul de Alteţa Sa Regală.

Când Elisabeta a devenit regină, în 1952, cuplul avea deja doi copii, Prinţul Charles și Prințesa Anne. Odată cu urcarea pe tron, potrivit tradiţiei, casa regală ar fi urmat să ia numele soţului reginei, devenind Casa de Mountbatten. Cu toate acestea, regina-mamă şi premierul Winston Churchill s-au opus, iar casa regală şi-a păstrat numele de Casa de Windsor.

Citește și: Imagini istorice din copilăria și tinerețea reginei Elisabeta a II-a. De la micuța cu păr creț la conducătoarea unui regat

Prințul Charles, noul rege al Marii Britanii

Odată cu moartea reginei Elisabeta a II-a, pe tronul Marii Britanii urcă fiul ei cel mare, prințul Charles. În același timp, soția acestuia, ducesa Camilla, primește titlul de regină consoartă, iar William devine prinț moștenitor. Acest lucru a fost anunțat imediat pe site-ul oficial al Casei Regale.

Foto: Profimedia, Getty Images

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri