One Year To Go Event For Invictus Games 2025 - Day 3
Actualitate

Prințul Harry. Profimedia

Prinţul Harry, o nouă înfrângere în instanţă. Justiţia din Marea Britanie consideră că decizia este una „justificată legal”

Prinţul Harry credea că are dreptul la o protecţie sistematică din partea Poliţiei britanice atunci când se află în Regatul Unit, însă justiţia din Marea Britanie s-a pronunţat miercuri împotriva sa, considerând că retragerea lui din familia regală i-a schimbat statutul, informează AFP.

Ducele de Sussex, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, şi soţia lui, Meghan, au pierdut astfel dreptul de a beneficia de o protecţie sistematică din partea forţelor de ordine pe cheltuiala contribuabililor britanici, după ce au decis să renunţe la calitatea lor de membri activi ai casei regale în 2020 şi să se mute în Statele Unite.

Însă prinţul Harry, care a vizitat destul de rar Marea Britanie în ultimii ani, a contestat decizia autorităţilor din ţara lui natală, care au decis să îi acorde de acum înainte doar o protecţie "de la caz la caz".

Miercuri, Înalta Curte de la Londra a considerat că acea decizie "nu a fost iraţională", "nu a fost viciată de o nedreptate" şi că strategia "de la caz la caz" adoptată de acum de Poliţia britanică "a fost şi este justificată din punct de vedere legal".

Aceasta este cea de-a doua înfrângere suferită în instanţă de prinţul Harry în legătură cu asigurarea securităţii sale în timp ce vizitează Regatul Unit

Într-un alt proces care s-a încheiat în mai 2023, justiţia britanică i-a refuzat dreptul de a beneficia de o protecţie poliţienească plătită din fonduri proprii.

Securitatea lui și a familiei, un subiect foarte sensibil pentru prinţul Harry

Subiectul este foarte sensibil pentru prinţul britanic, care consideră că presa şi paparazzi sunt responsabili pentru accidentul de automobil în care a murit mama lui, prinţesa Diana, la Paris, în 1997.

Călătoriile sale în Regatul Unit - doar câteva într-un interval de un an, pentru încoronarea regelui Charles al III-lea în mai 2023 şi la începutul lui februarie 2024 pentru a-şi vizita tatăl diagnosticat cu cancer - sunt atent monitorizate de companiile mass-media, chiar dacă acestea au adoptat de curând o atitudine mai politicoasă faţă de membrii familiei regale.

Într-o mărturie scrisă ce a fost citită în timpul audierilor din acest proces la începutul lunii decembrie, organizate în mare parte cu uşile închise din cauza informaţiilor de securitate cu caracter confidenţial, prinţul Harry a afirmat că temerile sale legate de siguranţa lui şi a familiei sale îl împiedică să vină cu regularitate în Regatul Unit.

"Nu-mi pot expune soţia la un asemenea risc şi, având în vedere prin ce am trecut eu însumi, sunt reticent la ideea de a mă expune şi pe mine în mod inutil", a afirmat el.

"Schimbarea statutului"

Avocatul lui a declarat că decizia "de la caz la caz" în privinţa securităţii "duce la o incertitudine excesivă" pentru prinţ şi pentru persoanele însărcinate cu asigurarea securităţii sale.

Avocatul Ministerului britanic de Interne a apărat însă decizia luată de acest minister de a-i acorda ducelui de Sussex o protecţie "pe măsură" şi "în funcţie de context" pentru deplasările lui în Regatul Unit, din cauza "schimbării statutului" său în cadrul familiei regale.

Prin plecarea din 2020, ducele de Sussex nu mai face parte dintre membrii activi ai casei regale britanice, spre deosebire de rege, regina Camilla şi, spre exemplu, fratele său mai mare, prinţul William, şi soţia acestuia, Kate.

Ministerul de Interne a salutat decizia Înaltei Curţi din Londra, afirmând că "sistemul de securitate al Guvernului britanic în materie de protecţie este riguros şi proporţionat".

Aflat în relaţii tensionate cu familia sa, la adresa căreia şi-a înmulţit atacurile, inclusiv într-un volum de memorii şi într-un documentar difuzat în 2022 de Netflix, prinţul Harry s-a angajat într-o cruciadă judiciară împotriva tabloidelor, cu grade diferite de succes.

În decembrie 2023, justiţia britanică a condamnat compania care publică tabloidul The Mirror pentru obţinerea de informaţii prin piratarea mesageriei telefonice a prinţului Harry şi a anturajului său sau prin alte proceduri ilegale.

În schimb, în ianuarie 2024, prinţul Harry a renunţat la un proces pentru defăimare intentat companiei care publică suplimentul duminical Mail on Sunday, pe care o dăduse în judecată din cauza unui articol din 2022 despre protecţia sa poliţienească.

Etichete: printul harry

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri