shutterstock_408989071
Actualitate

Postul Crăciunului 2020. Cât ține și care sunt alimentele permise și cele interzise

Ne aflăm în Postul Nașterii Mântuitorului, care este cunoscut în rândul credincioșilor ca Postul Crăciunului. Deși ideea de post ne poate duce cu gândul la o abținere forțată de la tot ce e bun, de fapt, este benefic atât pentru sănătatea spiritului, cât și pentru cea a trupului.

Credincioșii țin an de an Postul Crăciunului care durează de 40 de zile. În 2020 a început pe 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie, în seara de Ajun. În aceste zile oamenii își aduc aminte de Moise, care a postit pe Muntele Sinai în așteptarea cuvintelor Domnului, dar și de postul patriarhilor menționați în Vechiul Testament. Obiceiul postului s-a păstrat în timp crezând că așa se cuvine să așteptăm și noi celebrarea nașterii Mântuitorului cum au așteptat și primii credincioși.

Citește și: Idei de activități de Crăciun pentru copii. Decorațiunile festive care îi vor bucura pe cei mici

Postul Crăciunului 2020. Care sunt alimentele interzise

Se postește de carne, ouă, brânză și lapte. Nu se consumă alimente cu ulei sau vin lunea, miercurea și vinerea, iar marțea și joia avem dezlegare la untdelemn și vin. În fiecare weekend până pe 20 decembrie este dezlegare la untdelemn, vin și pește.
În această perioadă gospodinele resimt cel mai mult presiunea, căci din mâinile lor trebuie să iasă bucate alese care să le ia gândul pofticioșilor de la produsele de origine animală. Cărțile de bucate sunt răsfoite în căutarea rețetelor de ghiveci de legume, ciulama de ciuperci sau sărmăluțe de post.

Ce alimente sunt permise în Postul Crăciunului

Carnea este înlocuită cu cartoful sau, mai nou, cu soia. În salatele de crudități se pot pune bucăți de brânză tofu în locul celor de telemea.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Cum sărbătoresc românii nașterea Domnului

Prin urmare totul ține de inventivitatea fiecăruia în bucătărie. Legumele pot fi combinate în multe moduri pentru a rezulta mese gustoase și sănătoase. Provocarea stă în schimbarea gătitului obișnuit și în încercarea unor preparate mai mult sau mai puțin noi.

Ce beneficii are respectarea postului Crăciunului asupra organismului

Postul pe o perioadă îndelungată este bine văzut și de doctori, care consideră că în aceste zile are loc o detoxifiere a organismului asaltat în restul anului de mâncarea grea.

Credit foto: Shutterstock 

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri