cosmina nagy main
Actualitate

Portretul unei doamne Digi. Cosmina Nagy, de la economie la branșamentele de fibră optică: coordonează 29 de echipe de bărbați

fii femeie într-o lume considerată a bărbaților nu este ușor, dar Cosmina Nagy face față cu brio. Cosmina Nagy, coordonator instalări Satu Mare, lucrează în grupul Digi din 2005, iar din 2018 a devenit coordonator al echipei de instalări din această localitate. Background-ul său profesional este cel de economist și a lucrat de-a lungul timpului în mai multe departamente ale companiei – Comercial, Procesare, Contabilitate.

Apropierea de domeniul tehnic s-a produs pe neașteptate, din colegialitate. La început, îl ajuta ocazional pe fostul coordonator al echipei și îl înlocuia atunci când acesta se afla în concediu. Treptat, a început să dobândească tot mai multă pricepere la activitățile tehnice, așa că, atunci când postul de coordonator a devenit vacant, propunerea de a-l prelua a venit aproape natural. Și, chiar și așa, tot i-a luat 2 săptămâni până să ia decizia de a prelua această responsabilitate, pentru că știa că este o meserie ... de bărbați.

Cosmina Nagy coordoneaza 29 de echipe formate intregral din bărbați

Pe măsură ce nevoile clienților au început să crească și obiectivele companiei au fost tot mai curajoase, echipa s-a tot mărit. Acum, coordonează 29 de echipe, formate intregral din bărbați. Dar, spune ea, evoluția din acești ani s-a datorat nu doar perseverenței și dorinței sale de a fi tot mai bună, tot mai implicată, ci și sprijinului venit de la colegi.

Am primit tot sprijinul din partea celorlalți coordonatori din Satu Mare și am învățat multe de la ei. Dar și de la colegii din celelalte județe cu care colaborăm strâns - Oradea și Arad- dar și cu cei din București, din aceeași profesie”, continuă Cosmina.

Cum arată o zi obișnuită de lucru sau, mai corect, cum arăta în vremurile de dinainte de pandemia COVID-19?

Ziua de lucru a Cosminei începea la 8:00, când ajungea la birou. Dimineața au loc fie ședințele, care acum sunt online, fie discuțiile individuale cu colegii din echipele de teren. Uneori, merge și pe teren pentru a verifica respectarea procedurilor de protecția muncii sau pentru a analiza diversele situații sesizate de clienți sau chiar de colegii din teren.

Echipele de la branșări au indicatori de performanță și target-ul trebuie să fie respectat. In aceste condiții, totul se întâmplă foarte repede. Nu avem foarte mult timp pentru discuțiile de cunoaștere reciprocă. De aceea, la ședințele periodice cu echipa am încercat să discut mai mult față în față, să ne cunoaștem mai bine. Regula de bază a fost – ne tratăm unii pe alții cu respect și așa ajungem să ne înțelegem în orice privință”, completează ea.

Acest respect reciproc a condus, în timp, la consolidarea încrederii și la solidaritatea echipei. O solidaritate care se manifestă și dincolo de ușa companiei, pentru că atunci când a trecut printr-o perioadă mai dificilă, colegii i-au fost alături și au sărit în ajutorul său, oferindu-i sprijinul. De altfel, și ea ar proceda la fel pentru oricare dintre colegi, dacă s-ar confrunta cu o problema personală care l-ar împiedica să se mai concentreze asupra lucrului.

"Chiar dacă nu ajungem să legăm prietenii la birou – am cultivat această regulă de a separa viața profesională de cea personală și a păstra o oarecare distanță, ca între colegi – atunci când am avut nevoie de sprijinul lor, chiar și pentru ceva banal, s-au oferit să mă ajute. Solidaritatea este foarte importantă. Iar colegii știu că ușa mea este deschisă și pentru ei, iar dacă eu nu am o soluție la o problemă a unuia dintre ei, voi căuta să găsesc ușa potrivită și persoana care să îl ajute”, mai spune doamna Digi de la Instalările din Satu Mare.


Dacă la început i s-a părut că este mult mai dificil să coordonezi o echipă integral formată din bărbați, pe măsură ce colegii au început să îi explice tot mai mult din aspectele tehnice și să îi împărtășească din experiențele lor, relațiile au devenit mai cordiale, de cooperare.

Au fost colegi care mi-au deschis cutia în casa scării și mi-au explicat tot procesul de branșare. Am mai mers și în teren la echipe. Acum, din cauza restricțiilor și a pandemiei, deplasările pe teren sunt mai rare. Dar unul dintre aspectele pe care vreau să le verific în mod special este respectarea regulilor SSM. Pun mare accent pe purtarea corectă a echipamentelor de protecție”, subliniază Cosmina.

Și adaugă că ceea ce fac colegii ei este un post de lucru foarte complex, în care orice angajat ar trebui să știe cu ochii închiși totul, de la boncancii pe care îi poartă până la ultimul instrument din trusă.

Desigur, s-a confruntat și cu situații în care a întâmpinat dificultăți. Una dintre ele ține de formarea echipelor, care pune probleme uneori sau mai conduce la mici conflicte, la competiție internă. Cosmina consideră că tocmai în astfel de cazuri o ajută faptul că este femeie, pentru că are răbdare în gestionarea conflictelor.

În viziunea ei, nu există neapărat meserii pentru bărbați, totul depinde de capacitatea fiecăruia de a învăța și de răbdare. ”Jobul acesta mi-a făcut foarte mult bine, dar m-a și provocat, pentru că nu ești la muncă doar 8 ore”, mai spune ea, adăugând, totodată, că echilibrul între viața profesională și cea profesională este foarte greu de atins, mai ales atunci când ai și copii. Nu are un model. Încearcă mereu să găsească o sursă de inspirație în toate persoanele curajoase din jurul său, ”în acei oameni care își asumă faptele, indiferent de așteptările celor din jur. Admir femeile creative și care progresează și scot la suprafață ce e mai bun în ele”, ne mărturisește ea.

Perfecționistă și dornică să evolueze mereu, Cosmina știe că întotdeauna e loc de mai bine și dacă există o expresie după care se ghidează în viața ei profesională, aceea este: ” o femeie e neputincioasă până i se usucă oja pe unghii”. Cu toate acestea, și-a asumat postul cu toate limitările aduse de specificul meseriei. Pentru a fi mereu gata de acțiune, pe fază, uneori pregătită să plece și pe teren, pe nepusă masă, a renunțat, treptat, la fuste și accesorii și acum adoptă un stil vestimentar mai simplu.


În schimb, hobby-urile sale au rămas aceleași, chiar dacă timpul pentru a le practica a devenit mai limitat. Vizitează orașele mici din regiune sau din Ungaria, îi place să facă sport și să practice mișcarea în aer liber. Citește cărți despre un stil de viață sănătos și parenting. Iar lecturile o ajută inclusiv în conversațiile informale cu echipa. ”Suntem o echipă tânără și principalele discuții neprofesionale sunt despre copii și familii”, explică ea.

Ce sfat ar da unei doamne care nu îndrăznește să se apropie de o meserie care i-ar plăcea, deoarece pare mai degrabă pentru bărbați?

”Aș încuraja orice femeie să dea curs dorinței. Este important să fii fericit în viață și dacă acea meserie o împlinește, aș încuraja-o. Să aibă încredere în forțele proprii, înainte de orice”, spune cu convingere Cosmina.

Și pentru că în ultima vreme nu a mai avut timp ca să citească o carte pe care să ne-o recomande acum, ne propune un alt final pentru acest portret. ”Nu știu dacă aș găsi o carte despre care să spun că s-ar potrivi să descrie viața mea profesională, cel puțin din ultimii trei ani, dar, la modul ideal, mai degrabă aș desena un tablou despre viața mea”.


Îi urăm la mulți ani, Cosminei, de 8 Martie și îi dorim să fie fericită cu toate alegerile sale profesionale!

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri