Kate Moss/ Profimedia
Actualitate

Kate Moss/ Profimedia

Kate Moss, despre momentul când părinții fetelor anorexice o acuzau că promovează tulburările de alimentație: „A fost un abuz”

Kate Moss, unul dintre cele mai emblematice supermodele ale anilor 1990, a dezvăluit recent, într-un documentar, că a fost supusă unor „abuzuri îngrozitoare” din partea părinților fetelor anorexice. Aceștia o acuzau că promovarea imaginii sale de femeie slabă și a stilului „heroin chic” a contribuit la dezvoltarea tulburărilor de alimentație în rândul tinerelor.

Silueta extrem de subțire al lui Moss, împreună cu pielea palidă și părul neglijent, a devenit simbolul unei ere controversate în modă, în care imaginea fragilă și nonconformistă era idolatrizată. În documentarul care explorează acea perioadă, Moss, acum în vârstă de 50 de ani, a rememorat întâlnirile neplăcute pe care le avea adesea pe stradă cu părinți furioși.

„Părinții veneau la mine și îmi spuneau: ‘Fiica mea este anorexică, iar tu ești vinovată de asta’. A fost îngrozitor și foarte dureros. A fost un abuz”, a mărturisit Moss. „Oamenii nu erau obișnuiți să vadă un corp atât de slab. Dar eu nu am fost niciodată bolnavă, eram doar slabă în mod natural.”

Citește și: Kate Moss, fotografiată ținându-se de mână cu nepotul lui Bob Marley, în vârstă de doar 27 de ani. Imaginile cu cei doi sunt virale

Stilul „heroin chic” a devenit popular după ce Moss a pozat în lenjerie intimă pentru ediția din iunie 1993 a revistei Vogue. Fotografiile realizate de Corinne Day, surprinse într-un apartament simplu din Londra, au devenit rapid iconice, dar au atras și multe critici.

Kate Moss/ Profimedia
Kate Moss/ Profimedia

„Nu era nimic glamour în acele imagini, dar erau sincere și naturale. Îmi plăcea acea simplitate”, a explicat Moss. Totuși, nu toată lumea a fost încântată. Editorii de modă și publicul larg au reacționat puternic, descriind imaginile drept șocante și deranjante.

Catherine Kasterine, unul dintre editorii de modă care au participat la realizarea imaginilor, a adăugat în documentar: „Publicul nu era pregătit pentru acel look. Au fost îngroziți, iar reacțiile negative au fost aproape imediate.”

Anna Wintour, redactorul-șef al Vogue, a recunoscut că impactul acestui stil a fost unul controversat, provocând discuții chiar la niveluri guvernamentale. „Administrația Clinton a abordat subiectul ‘heroin chic’ și al anorexiei, iar discuțiile despre efectele acestui look asupra tinerelor au ajuns la o asemenea febră încât au devenit o problemă națională”, a explicat Wintour.

Citește și: Kate Moss, modelul care a redefinit standardele de frumusețe, a împlinit 50 de ani. Trecut controversat, iubiri furtunoase

Unul dintre cele mai cunoscute comentarii ale lui Kate Moss, care a alimentat și mai mult criticile la adresa imaginii sale, a fost făcut în 2009, când a declarat: „Nimic nu are un gust mai bun decât să fii slab”. Această remarcă a fost rapid preluată și folosită de site-uri care promovau anorexia, ceea ce a agravat și mai mult percepția publicului despre Moss.

Reflectând asupra acestui moment, Moss a recunoscut în documentar că regretă profund acel comentariu. „A fost doar un mic zâmbet pe care îl spuneam prietenilor mei, dar nu am realizat cât de serios va fi luat. Îmi pare rău că am spus asta”, a declarat ea, distanțându-se de acea afirmație care a avut un impact negativ asupra imaginii sale.

De-a lungul carierei sale impresionante, Kate Moss a apărut pe peste 30 de coperți Vogue și a colaborat cu cele mai mari nume din industria modei, inclusiv Calvin Klein, Levi’s și multe altele. Cu toate acestea, ea nu a fost scutită de momente dificile. Ședința foto pentru o campanie Calvin Klein, în care a pozat topless alături de Mark Wahlberg, a fost unul dintre aceste momente, Moss mărturisind că s-a simțit „vulnerabilă și copleșită”.

Etichete: model , parinti , kate moss , anorexie

Intrebarea zilei

Sunteți pregătiți pentru prima săptămână de școală a copiilor voștri?

Partenerii Nostri