Le Baiser de l'Hotel de Ville (1)
Actualitate

"Baiser de l'Hotel de Ville". Robert Doisneau. Profimedia

Femeia îndrăgostită care în 1950 a apărut în celebra fotografie „Le Baiser de l'Hotel de Ville” a murit la vârsta de 93 de ani

Francoise Bornet, femeia din celebra fotografie a lui Robert Doisneau "Le Baiser de l'Hotel de Ville", în care un cuplu se sărută pasional în faţa primăriei din Paris, a murit, transmite DPA.

Bornet a decedat în ziua de Crăciun, în apropiere de Paris, la vârsta de 93 de ani, a confirmat un prieten apropiat pentru ziarul Le Parisien.

Faimoasa poză alb-negru, realizată în 1950, este probabil cea mai cunoscută fotografie a lui Doisneau (1912-1994).

Ea a ajuns să simbolizeze clişeul "Paris, oraşul iubirii" şi a marcat începutul unei extraordinare poveşti de succes pentru autorul său.

După ce a fost distribuit de mii de ori sub formă de carte poştală, "sărutul" a ajuns pe piaţă ca poster în 1986 şi a fost vândut în peste 400.000 de exemplare.

Fotografia a apărut, de asemenea, în campania "Love for the Games" cu care Parisul a candidat la găzduirea Jocurilor Olimpice din 2012.

Însă, faimoasa fotografie a creat şi probleme. În 1992, un cuplu căsătorit a susţinut în mod fals la televiziunea franceză că ei erau protagoniştii celebrului sărut. Această mărturisire televizată i-a obligat pe Francoise Bornet şi pe fostul ei partener, Jacques Carteaud, să dezvăluie că ei erau cuplul din fotografie şi l-a forţat, de asemenea, pe Doisneau să facă cunoscut secretul din spatele realizării acesteia, păstrat timp de patru decenii.

Departe de a fi un instantaneu, fotografia a fost realizată în cadrul unei sarcini primite de la revista "Life" pentru ilustrarea unui articol despre dragoste la Paris.

"A făcut cinci sau şase poze. A durat cam o jumătate de zi", a povestit Bornet.

Le Baiser de l'Hotel de Ville (2)

Doisneau a descoperit-o pe tânără în timp ce stătea pe terasa unei cafenele. Studenta la teatru a trecut pe lângă el cu Carteaud, şi el student la teatru, de aceeaşi vârstă cu Francoise.

Ei s-au sărutat cu adevărat, însă nu în faţa primăriei. În schimbul unei sume de bani, Doisneau le-a cerut îndrăgostiţilor să repete sărutul în diferite locaţii din oraş, inclusiv în faţa primăriei din Paris.

La câteva zile după realizarea acestei fotografii, Doisneau i-a trimis-o tinerei femei ca suvenir. Ştampila fotografului şi numărul negativului, 21.039, se află pe verso.

În 2005, Francoise Bornet a vândut la licitaţie fotografia pentru suma de 155.000 de euro.

Vezi și: Regina Margareta a II-a Danemarcei, ultima călătorie tradițională în caleaşca sa aurită înainte de a abdica luna aceasta

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri