La numai 10 ani, micul pilot Albert Sandu se poate lăuda cu multe. Face karting, știe să cânte la pian, studiază la o școală în sistem britanic, citește și îți poate vorbi ore în șir despre cum te ajută sportul să îți dezvolți reflexele, atenția distributivă sau spiritul de echipă. Albert face karting de la 7 ani și este în echipa Real Racing condusă de fostul pilot Constantin Răileanu. Merge la competiții în România și în străinătate – acum atât cât îi permit restricțiile – iar anul acesta speră să se regăsească pe podium în campionatul Karting Masters.
- Albert, când te-ai apucat de karting și de ce? Ce te-a atras la acest sport?
Am început să fac karting de la 7 ani, el însă este un sport pe care îl poți face de la vârsta de 4 ani până la maturitate. Deci, pot spune că este un sport care nu ține cont de vârstă, trebuie doar să îți placă! Eu m-am îndrăgostit de acest sport într-o tabără în Italia la care am participat, când am plecat de acolo i-am spus mamei că asta vreau să fac. Îmi place că e un sport frumos, care te disciplinează, un sport în care îți faci prieteni. Colegii mei de la karting sunt și prietenii mei, ne petrecem mult timp împreună, avem timp după antrenamente să ne și jucăm puțin.
- Ce spun părinții tăi despre pasiunea ta?
Părinții mei sunt cei care m-au susținut și m-au încurajat mereu în tot și tot ei sunt cei care mă motivează în fiecare zi. Cred că părinții care fac ceea ce fac ai mei pentru mine sunt mai SPECIALI, deoarece ei sunt cei care fac adevăratele sacrificii.
- Vara aceasta a fost una atipică pentru toată lumea. Cum a fost pentru voi, ca piloți? Ați putut să vă desfășurați activitatea?
Într-adevăr, a fost o vară atipică deoarece nu am mai putut călători din cauza restricțiilor și nu am putut merge la toate competițiile sportive pe care mi le propusesem. Am participat însă la Romanian Karting Masters, campionatul organizat de Constantin Răileanu, dar și la campionatul FRK, m-am concentrat mult pe România anul acesta. Fiind un sport desfășurat în aer liber am putut face atât antrenamente, cât și cantonamente. A fost bine, zic eu, am avut o bună organizare a echipei și am fost plecați cam toată vara.
- Am văzut pe rețelele tale de socializare că ai lansat o provocare pentru cei care te urmăresc: o zi pe pista de karting pentru 5 dintre ei, alături de tine și de Dorian Popa. Cum ți-a venit ideea și când se va întâmpla totul?
Da, am lansat această provocare deoarece am primit foarte multe mesaje de la copii și nu numai care îmi puneau întrebări despre ceea ce fac eu, despre karting. Astfel, am hotărât să ofer șansa unora dintre ei de a vedea cum este să te dai într-un kart de cursă adevărat, să mă cunoască și să le împărtășesc din experiențele mele pe circuit, mici secrete pe care le-am învățat și eu până acum. Dar și șansa de a-l cunoaște pe Dorian Popa și el la rândul lui un pasionat de mașini și de tot ceea ce înseamnă motorsport. Îi mulțumesc lui Dorian că ma sprijină în acest demers al meu de a promova sportul în sine și de a oferi o bucurie unor copii care se vor distra alături de mine și de el pe circuit, deoarece și Dorian va fi pilot în acea zi. Pe 31 octombrie, 5 norocoși care au răspuns la această provocare pe paginile mele de Instagram și Facebook vor petrece o zi de neuitat alături de mine și de Dorian Popa. Va fi frumos!
- Mergi la școală, ai antrenamente, mergi la competiții. Cât timp aloci sportului, cât școlii și cât îți rămâne pentru relaxare și timp liber?
Cel mai mult timp îl aloc școlii și sportului. Este adevărat că nu mai am foarte mult timp liber rămas, însă reușesc să mai citesc o carte, să văd un film pe Netflix, să mă joc... Acum, de exemplu, doar ce m-am întors de câteva zile de la Cupa Mondială din Italia, unde am avut două zile libere. În aceste zile am fost într-un parc mare de distracții, Gardaland, care mie îmi place foarte mult. Iar în cealaltă zi am fost la Muzeul Ferrari, care chiar merită văzut! Astfel, pentru că zilele mele libere sunt puține, credeți-mă că mă bucur de fiecare secundă și apreciez tot ceea ce mi se întâmplă! Decât să îmi pierd timpul pe telefon sau tabletă, eu cred că e mai bine așa.
- Trei calități pe care le dezvolți făcând karting.
Înveți să iei decizii la secundă. Reflexe: înveți cum să eviți un obstacol la o viteză foarte mare, depășiri. Spiritul de echipă – un pilot nu e niciodată singur, ci face echipă cu mecanicul, antrenorul, kartul în sine. Sunt multe calități pe care acest sport ți se oferă, este un sport complex care te formează foarte frumos.
- Trei cărți de citit la vârsta ta.
„Pilotând în ploaie”, de Garth Știința
„Minunea”, de R.J.Palacio
„Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm”, de Sânziana Popescu
Sunt cărți care merită citite. ?
- Trei sporturi la care nu ai renunța niciodată.
Nu cred că aș putea renunța la karting, iar la 14 ani vreau să încep curse cu mașini. Nu aș renunța la înot și ski! Sunt sporturile mele preferate, fără de care aș fi foarte trist.
- Cum stai în clasamentul competițiilor de gen de la noi pe anul acesta?
Momentan, în clasamentul Karting Masters sunt pe locul 2. Urmează ultima etapă Karting Masters, la București, iar acolo voi vedea dacă îmi păstrez locul pe podium sau nu. Kartingul este un sport în care ai nevoie și de noroc, deoarece într-o cursă se pot întâmpla foarte multe. Începi o cursă pe locul 1 și o termini ultimul deoarece ai avut o problema la kart, de exemplu. Eu am pățit-o, așa că de aceea spun că este nevoie și de puțin noroc.
- Ce urmează toamna aceasta pentru pilotul Albert Sandu?
În toamna aceasta am participat deja la Cupa Mondială din Italia, dar din păcate am avut mai multe probleme tehnice la kart și nu am reușit să fac un rezultat bun. Se întâmplă, eu învăț ceva din fiecare experiență bună sau mai puțin bună pe care o am! Am fost fericit însă să fiu acolo cu cei mai buni piloți din lume și să mă antrenez alături de ei. Urmează acum etapa la București Karting Masters, apoi Cupa României la Târgu Secuiesc. În luna decembrie mai avem curse în Italia, dacă se va putea călători voi merge sigur!