negativitate
Timp Liber

Cu totii avem griji, ne plangem si ne auto-criticam. Desigur, cateva ganduri negative nu distrug viata nimanui, dar pesimismul, lasat nesupravegheat, o poate face. Dupa cum explica psihoterapeutul Barry Michels, un gand rau poate declansa o intreaga serie de judecati negative.

Elibereaza-te de gandurile negative. Cum iti pacalesti mintea pentru a fi fericita

Cu totii avem griji, ne plangem si ne autocriticam. Desigur, cateva ganduri negative nu distrug viata nimanui, dar pesimismul, lasat nesupravegheat, o poate face. Dupa cum explica psihoterapeutul Barry Michels, un gand rau poate declansa o intreaga serie de judecati negative.

Gandirea negativa, explica Michels, provine adesea din protectia de sine. Iar problema negativitatii, spune el, este ca ne retine din a ne atinge adevaratul potential, daca ii permitem sa ne controleze.

Dar ce putem face pentru a nu ne lasa prada negativitatii? Pentru a intelege cum functioneaza acest proces, sa urmarim raspunsul la cateva intrebari adresate lui Barry Michels:

Cum se manifesta negativitatea?

Raspuns:

Ingrijorarea: "Ma furnica bratul stang; Trebuie sa fie un accident vascular cerebral"/ "Los Angeles se va confrunta cu un mare cutremur; trebuie sa ne mutam in Phoenix".

Auto-denigrarea: "Am stricat intalnirea asa cum fac intotdeauna" / "Nu voi ajunge niciodata la nimic"

Plangerea: "Sunt atat de obosit" / "Nu pot sa suport sunetul vocii acelei femei"

Regretul: "Daca m-as fi dus la o facultate mai buna, nu as fi blocat in aceasta slujba".

Unul dintre aceste ganduri nu iti va afecta intr-un mod semnificativ viata, insa o acumulare o va face. Problema cu gandirea negativa este ca se dezvolta precum efectul bulgarului de zapada. Unul sau doua ganduri negative te pot face rapid sa vezi doar aspectele negative ale vietii si sa crezi ca ceea ce vrei in viata este imposibil de obtinut. Acesta este un pret imens de platit, spune psihoterapeutul.

Exista o solutie usoara? Nu putem substitui, in mintea noastra, un gand negativ cu unul pozitiv?

Raspuns:  Am aflat ca nu e asa de simplu. La inceputul carierei mele, am incercat sa dau acest sfat pacientilor mei, dar intotdeauna am atins un punct in care pacientul pune piciorul in prag si gaseste o modalitate de a-si justifica negativitatea.

De ce gandurile negative au atat de multa putere?

Raspuns: Inca de la primul curs de stiinta in scoala, am fost invatati aceasta viziune pesimista asupra lumii. Viata este o lupta neintrerupta pentru supravietuire impotriva amenintarilor constante si imprevizibile asupra existentei noastre, iar lucruri teribile se pot intampla in orice moment. 

Cum aceasta viziune, care ne-a ramas adanc in constiinta, nu e de mirare ca aceste gandurile negative au atat de multa putere. Ne bazam pe ele ca pe un talisman, ca si cum daca ne gandim la toate posibilele scenarii negative in prealabil, ar putea sa ne protejeze sau sa ne pregateasca pentru lucrurile rele care s-ar putea intampla.

Am avut un pacient care mi-a marturisit aceasta superstitie. Era vorba de o ingrijorare compulsiva, am lucrat impreuna pentru o vreme, iar starea clientului meu s-a imbunatatit.

"Terapia functioneaza", a recunoscut ea. "Sunt mai relaxata, mai putin ingrijorata. Dar acum se intampla altceva". In esenta, ea spunea ca grijile au actionat ca un scut protector si acum este lipsita de aparare.

In mod logic, desigur, este o prostie. Gandirea negativa nu are niciun efect asupra felului in care lucrurile merg in lumea exterioara; doar iti face viata mizerabila. Dar in sufletul nostru, ne agatam de superstitia ca, cu ajutorul gandurilor negative, putem sa tinem departe lucrurile rele. Asta da negativitatii o putere atat de mare.

Care este antidotul?

Raspuns: Solutia pentru a scapa de negativitate este sa creati o experienta a realitatii, indreptandu-va atentia spre lucrurile uimitoare care se tot intampla. In fiecare zi exista mii de moduri, mari sau mici, cand universul ne sustine, dandu-ne si sprijinindu-ne.

Sute de lucruri se petrec in corpul nostru, la care nici macar nu trebuie sa va ganditi: inima bate, respiram. (...) Exista dragostea si caldura pe care le primiti de la prieteni si familie. Exista o multime de frumuseti in lume: un cer plin de stele, modul in care oceanul refracta lumina soarelui intr-o mie de diamante stralucitoare, sunetul ploii cand loveste trotuarul.

Daca va indreptati atentia catre aceste lucruri, incepeti sa recunoasteti ca traiti intr-un univers generos care ofera in mod constant. Veti incepe sa va simtiti sprijiniti, iubiti si ingrijiti si apoi va puteti elibera gandurile negre.

Exista modalitati de a ramane pozitivi si de a nu ramane blocati in neliniste?

Este nevoie de un exercitiu care ajuta la generarea recunostintei. Ii invat pe pacientii mei sa il foloseasca in doua situatii: una, de indata ce incep gandurile negative, pentru a le impiedica sa se ciocneasca de un nor intunecat de negativitate si a doua, ca practica zilnica.

Iata cum functioneaza: Incepeti prin a va spune in tacere anumite lucruri din viata dumneavoastra pentru care sunteti recunoscatori. Fara graba. De fiecare data cand practicati exercitiul, veniti cu elemente noi pe lista.

Dupa aproximativ 30 de secunde, nu mai ganditi si concentrati-va asupra senzatiei de recunostinta.

Cum ne ajuta in timp dezvoltarea unei practici de recunostinta?

Raspuns: Cel mai evident beneficiu este ca devii mai putin nervos, mai putin predispus la sentimentul de coplesire si mai in masura sa pastrezi o perspectiva pozitiva chiar si in vremuri grele. Explicatia este simpla: daca stiti ca sunteti sustinuti de ceva mai mare decat dumneavoastra, este mult mai putin probabil sa reactionati exagerat cand adversitatile lovesc.

Pe termen lung, beneficiile sunt si mai profunde. Cand simtiti ca universul este de partea voastra, sunteti mai dispusi sa va dezvoltati viata, sa incercati lucruri noi si sa depasiti un esec. Pe scurt, sunt sanse mai mari sa va impliniti potentialul.

Cel mai misterios beneficiu este ca incepeti sa vedeti intreaga lume prin alti ochi. Va amintiti cand erati incantati de cele mai simple lucruri pentru ca le intalneati pentru prima data? V-ati minunat pentru ca ati experimentat lumea fara filtrul gandirii adultilor.

Ca adulti, am invatat sa analizam ceea ce vedem, mai degraba decat sa il simtim direct. Astfel, ne-am pierdut respectul fata de frumusetea lumii. Acesta este cel mai mare beneficiu al recunostintei: recuperam capaciatea de a simti caldura, farmecul si bunatatea care ne inconjoara.

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri