Timp Liber

dormitul fara haine ne aduce o multime de beneficii. Iata cateva dintre acestea:

De ce este recomandat sa dormi dezbracata. Argumentele aduse de oamenii de stiinta

Noaptea este momentul in care corpul se odihneste si se pregateste pentru o noua zi, iar sa dormi 7-8 ore este esential. Calitatea somnului si cum ne aranjam spatiul pentru odihna depinde doar de noi.

De-a lungul timpului, multi cercetatori au incercat sa clarifice daca este mai bine sa dormim cu haine pe noi sau fara. Surprizator, rezultatele tuturor testelor indica acelasi lucru: dormitul fara haine ne aduce o multime de beneficii. Iata cateva dintre acestea:

  • Te odihnesti mai bine

Creierul tau are nevoie de somn. Un studiu realizat in cadrul Universitatii din Rochster a constatat ca atunci cand dormim, creierul elimina toxinele reziduale acumulate pe parcursul unei zile solicitante din punct de vedere intelectual.

In cazul lipsei unui somn de calitate, toxinele raman in creier, ducand la diminuarea capacitatii de gandire. Acest lucru incetineste capacitatea de a procesa informatii si a rezolva probleme, ucide creativitatea si degradeaza starea de spirit.

Cercetatorii de la Universitatea din Amsterdam au descoperit ca scaderea temperaturii pielii asigura un somn profund si reduce numarul de treziri pe timpul noptii. A dormi in pielea goala este o modalitate buna de a scadea temperatura pielii.

  • Reduce stresul

Stresul duce la degradarea sistemului imunitar, creste riscul de boli de inima, depresie si obezitate. Cu alte cuvinte, stresul creste nivelul cortizonului.

Cortizonul este un hormon secretat de glandele suprarenale, fiind esential pentru functionarea normala a corpului, mai ales cand suntem supusi stresului fizic sau psihic, insa poate fi si daunator organismului.

Sa dormi goala te ajuta sa-ti pastrezi temperatura corpului la un nivel optim, astfel incat corpul tau sa elibereze cortizon in conditii normale. Daca dormi supraincalzita, nivelul de cortizon tinde sa ramana ridicat chiar si dupa ce te trezesti.

  • Impiedica imbatranirea

In plus, pastrand temperatura corpului sub 21 de grade Celsius in fiecare noapte iti poate ajuta organismul sa regleze nivelurile de melatonina si hormonul de crestere.

Aceste substante, care ajuta corpul la prevenirea imbatranirii, sunt esentiale pentru sanatate. Cand dormi imbracata, temperatura copului creste si impiedica utilizarea eficienta a acestor hormoni. 

  • Pielea respira

Partile intime, subratul si picioarele nu prea au contact cu aerul de-a lungul zilei si de cele mai multe ori sunt acoperite cu mai multe straturi de haine.

Noaptea este ocazia perfecta sa-ti lasi pielea sa respire corespunzator pentru a diminua riscurile unor boli de piele, provocate din cauza umezelii.

  • Te ajuta sa arzi calorii

Sa dormi dezbracata te poate ajuta sa scapi de kilogramele nedorite. Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate din S.U.A. au constatat ca mentinerea unei temperaturi scazute in timp ce dormim accelereaza metabolismul. Acesta incearca sa mentina corpul cald si astfel arde calorii.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri