mama fiica
Timp Liber

Relatiile mama-copil sunt incredibil de complexe si evolueaza in mod constant. In special pe tot parcursul maturitatii, cand ne luam vietiile in propriile maini si vrem sa iesim de sub protectia mamei. Pentru multi dintre noi este dificil sa invatam cum sa facem aceasta tranzitie intr-un mod in care sa aratam iubire, grija si respect si ajungem sa ne indepartam de cea care ne-a dat viata.

Cum sa imbunatatesti relatia cu mama ta. Sfaturile unui terapeut

Relatiile mama-copil sunt incredibil de complexe si evolueaza in mod constant, mai ales pe parcursul maturitatii, cand ne luam vietiile in propriile maini si vrem sa iesim de sub protectia mamei. Pentru multe dintre noi este dificil sa invatam cum sa facem aceasta tranzitie intr-un mod in care sa aratam iubire, grija si respect si ajungem sa ne indepartam de cea care ne-a dat viata.

Dar poate sfaturile terapeutului Esther Boykin ne vor ajuta sa gestionam situatia. Iata care sunt:

  • Cere pareri

Daca ai frati, discutia cu ei despre relatia cu mama ta poate fi un punct de plecare inteligent, deoarece ei cunosc dinamica familiei: "Ei pot vedea anumite lucruri care altora le scapa", spune Boykin.

Daca nu ai o familie numeroasa, de ajutor iti poate fi o discutie cu un prieten vechi de familie sau un terapeut.

  • Identifica aspectele nesanatoase ale relatiei voastre

Suntem atat de familiarizati cu anumite modele de comportament incat devine dificil sa distingem ceea ce este sanatos si ceea ce este toxic: "Lucru de baza la care trebuie sa te gandesti, care este valabil in orice relatie, este daca te simti neplacut cand ai interactiuni cu mama ta", spune Boykin.

Daca observi ca simti nevoia sa consumi alcool cand esti in preajma ei, ai tendinta de a deveni irascibila si porni certuri inainte sau dupa ce petreci timp cu ea, ori iti este efectiv teama de mama ta, acestea sunt semne clare ca ceva trebuie schimbat in relatia voastra.

  • Fii clara in privinta lucrurilor pe care ti le doresti

Cand porti o discutie provocatoare cu mama ta, este important sa ai o imagine clara asupra ceea ce isi doresti, ai nevoie sau vrei sa oferi.

Daca in copilarie si adolescenta ai fost impotriva a ceea ce mama ta si-a dorit pentru tine, atunci este posibil sa fii inclinata sa ripostezi atunci cand ea nu este de acord cu tine ca adult. Ori, instinctul tau ar putea sa te indemne sa spui orice crezi ca ar face-o fericita pe mama ta. Fii cu bagare de seama la aceste roluri.

  • Nu iti renega sentimentele de tristete

Indiferent daca o recunoastem contient sau nu, cu totii avem un model despre cum ar trebui sa arate relatia cu mama noastra cand devenim adulti.

Totusi, daca lucruri nu stau asa cum ai visat, da-ti timp pentru a te intrista si incearca sa construiesti legaturi puternice cu femei adulte pe care le admiri.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Etichete: copil , relatie , mama

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri