Fiecare dimineață reprezintă o nouă oportunitate de a face ceva excelent cu ziua care începe. Dacă ești o persoană matinală, atunci nu-ți va fi greu să profiți la maximum de avantajele pe care ți le oferă. Dacă în schimb oftezi când auzi alarma și o anulezi de vreo cinci ori, iar trezitul de dimineață nu este pe gustul tău, iată cum poți învăța să-ți faci începutul de zi mai productiv.
1. Dă voie luminii să pătrundă în casă
Lumina naturală joacă un rol foarte important în rutina de dimineață, poate chiar mai important decât crezi. Îi dă corpului semnalul că e timpul să se trezească. Iar acest lucru te poate face mult mai alert decât o ceașcă de cafea.
Dacă ai timp să alergi sau să ieși la o plimbare înainte să-ți începi oficial ziua, fă-o, dacă nu, ridică jaluzelele, deschide geamurile și bucură-te de lumină și de aerul proaspăt.
2. Mănâncă un mic dejun sănătos
Un mic dejun sănătos, plin de proteine și vitamine, nu numai că îți satisface stomacul, dar te și umple de energie pentru a face față zilei.
Mic dejunul este boost-ul dimineților tale - mai ales dacă optezi pentru ingrediente precum cereale integrale, fructe și legume proaspete și proteine, precum ouăle sau iaurtul. În plus, nu uita să rămâi hidratat. Un mic dejun echilibrat poate conține și cafea sau ceai negru ori verde, alături de un pahar de apă.
3. Mișcă-ți corpul
Să te întinzi dimineața te poate ajuta să eliberezi tensiunea din mușchi și să te simți mai flexibil și alert.
Exercițiile fizice oferă numeroase beneficii. Activitatea fizică poate crește ritmul circulației sângelui în creier și corp, oferindu-ți energie și îmbunătățindu-ți sănătatea cardiovasculară. Sportul dimineața poate spori și funcții importante ale creierului precum luarea deciziilor, memoria și atenția.
4. Realizează câteva dintre sarcinile din ziua respectivă
Câteva sarcini pe care le îndeplinești deja de dimineața te ajută să îți începi ziua cu un sentiment de productivitate. Iar asta te va motiva să te ocupi și de alte responsabilități importante. În plus, îți vei mulțumi mai târziu.
Lucruri pe care să încerci să le faci:
- Fă-ți patul
- Spală vasele
- Pune o tură de haine în mașina de spălat
5. Meditează sau scrie într-un jurnal
Meditația ajută la orice din zi, dar mai ales dimineața te poate ajuta să îți eliberezi mintea, să-ți aduni gândurile, să pornești în noua zi cu gânduri pozitive.
Mulți oameni găsesc meditația folositoare pentru a reduce stresul și anxietatea. Meditația poate crește compasiunea și bunătatea față de sine, deci poate face o mare diferență în viața ta, mai ales dacă observi că, de multe ori, grijile și frustrările resimțite dimineața îți afectează restul zilei.
Dacă meditația nu și se potrivește, poți încerca să-ți așterni gândurile într-un jurnal. Te poate ajuta să îți sortezi gândurile, să te afirmi ori să setezi o intenție zilnică.
6. Fă o listă cu ce ai de făcut
Sunt atât de multe de făcut într-o zi, așa că sunt șanse mari să uităm de câteva dintre sarcini.
Notatul acestora la prima oră a dimineții te poate ajuta să nu uiți de lucrurile de care trebuie să te ocupi, fie la serviciu sau acasă.
În plus, vezi astfel care dintre responsabilități au nevoie de prioritate și care pot fi amânate până a doua zi.
7. Fă ceva ce îți face plăcere
Să dedici timp lucrurilor care-ți fac plăcere îți poate transforma într-un mod excelent diminețile tale.
Merită să dedici o mică parte a dimineții tale pentru a face ceva din pură dorință de distracție.
Poți, de exemplu, să:
- joci un joc video
- te uiți la canalul tău favorit de youtube
- citești câteva pagini dintr-o carte
- asculți playlistul tău preferat
- lucrezi la un proiect personal
8. Conectează-te cu cei dragi
Păstrarea legăturii cu prietenii și familia este importantă. Dacă ți-e greu să-ți faci timp pentru cei dragi la finalul zilei, de ce să nu încerci să vorbești cu ei dimineața?
Ar putea avea un efect pozitiv asupra ta. Să-ți începi ziua cu o cană de cafea, un apel sau o plimbare cu cineva drag sporește sentimentul de conexiune și-ți îmbunătățește starea de spirit.