Majoritatea oamenilor aleg sa aiba o viata activa pentru a isi mentine organismul sanatos ori pentru a obtine un corp armonios. In vreme ce ne lucram cei mai importanti muschi, uitam de un aspect foarte important, avertizeaza specialistii. Este vorba despre puterea de prindere, data de muschii palmei, care poate oferi informatii despre starea generala de sanatoasa si predispozitia la a devolta anumite boli, cum ar fi dementa.
Se pare ca o slaba putere de strangere este asociata cu o rezistenta mai slaba, cu cresterea riscului de ranire si un timp de recuperare mai mare.
In unul dintre cele mai recente studii, publicat in Journal of Alzheimer's Disease, cercetatorii au descoperit ca o slaba forta de prindere este un semn precoce al afectiunii cognitive, care poate duce la dementa.
O alta cercetare din SUA a analizat lucrarile disponibile care au avut ca subiect forta muschilor palmei si a concluzionat ca aceasta este un "indicator util pentru sanatatea generala" si ca "exista dovezi concludente pentru a sustine utilizarea puterii de prindere ca marker predictiv al densitatii osoase, fracturilor si cazaturilor, precum si al afectiunilor precum depresie, somn si mortalitate".
Expertii considera ca scaderea acestei puteri este o parte din pierderea totala a fortei musculare, care incepe in jurul varstei de 40 si accelereaza dupa 70. In medie, pierdem intre 3 si 5% din masa musculara la fiecare deceniu trecut din viata.
"Multi oameni nu se gandesc la muschii care lucreaza pentru a sustine rezistenta la strangere si, in schimb, se concentreaza asupra celor de la picioare, astfel incat sa se poata deplasa. Poate insemna ca forta de prindere devine neglijata si ne dam seama ca s-a deterioraat doar atunci cand incepe sa ne afecteze viata de zi cu zi, cum ar fi deschiderea borcanelor sau ridicarea unui ibric plin", spune chirurgul Chris Bainbridge.
Exercitii pentru a creste forta de strangere
Pentru a creste puterea de prindere, poti folosi o prindere manuala, adica un dispozitiv mic cu clesti care ofera rezistenta la inchidere. De asemenea, o minge din cauciuc moale cu care sa faci miscari de comprimare si decomprimare te poate ajuta. Exercitiul iti va imbunatati functia musculara a degetelor. Fa-l de cate 10 ori pentru fiecare mana.
Sursa foto: Shutterstock