Ai auzit vreodata un tiuit, zbarnait, o sonerie, un suierat, zumzet, taraituri, clicuri sau alte zgomote pe care nimeni altcineva din jurul tau nu le-a auzit? S-ar putea sa suferi de tinitus.
Tinitus este un fenomen destul de comun. Este definit ca "perceptia unui sunet care nu poate fi masurabil in mod obiectiv". Este frecvent si variaza ca gravitate - intr-o anumita masura, este perfect normal sa auzim zgomote pe care altii nu le aud, dar poate fi si un simptom al unei urgente medicale care trebuie evaluata imediat.
"Un anumit nivel de sunet in urechi sau in cap este normal daca o persoana este plasata intr-un mediu suficient de linistit", a spus dr. William Reisacher, medic otorinaringolog la New York-Presbyterian Hospital si Weill Cornell Medicine.
"In general, mintea nu percepe aceste sunete deoarece este mult mai interesata de cele care vin din exterior."
Problema apare cand un pacient aude aceste zgomote intr-un mediu care nu este complet linistit, iar ele incep sa interfereze cu viata sa de zi cu zi.
Cum se manifesta tinitusul
Daca va confruntati cu tinitus, s-ar putea sa auziti zumzete, taraituri, clicuri, fluieraturi, zanganituri, dar experienta specifica difera de la o persoana la alta. Zgomotul poate sa vina si sa plece sau sa fie constant. De asemenea, fenomenul poate fi temporar sau permanent.
Pentru unii, sunetele pot fi auzite in medii puternice - de exemplu, intr-un restaurant - in timp ce altii pot experimenta tinitus in orice moment, indiferent daca este in jur liniste sau agitatie.
Pentru a determina daca aveti tinitus, un medic sau un audiolog va efectua un examen auditiv complet. Uneori, medicii pot face si tomografie, teste de miscare si anumite chestionare pentru a vedea cum este afectata viata pacientului de acest fenomen.
Tinitus - cauze si simptome
Tinitus nu este o afectiune - in schimb, medicii se refera la el ca la un simptom care semnaleaza o problema cu sistemul auditiv. De obicei apare din cauza leziunilor urechii interne.
In timp ce tinitusul poate fi de scurta durata sau inofensiv pentru unii oameni, acesta poate schimba viata pentru altii din cauza efectului mental, fizic si cognitiv pe care il poate avea.
"Cea mai frecventa cauza a tinitusului este pierderea auzului", a spus Reisacher. Alte afectiuni care pot provoca, de asemenea, acest fenoment sunt migrenele, durerile de cap, traumatismele si incordarea musculara.
Unii oameni se confrunta cu tinitus care este direct legat de pierderea auzului senzorial, cand exista leziuni la urechea interna. Aceasta forma permanenta de pierdere a auzului este adesea legata de varsta, dar poate rezulta si din traume sau expunerea la zgomote puternice.
Tinitus este una din cele mai frecvente afectiuni ale veteranilor de razboi, de exemplu.
Aparatele auditive reprezinta o modalitate de a combate aceasta forma de pierdere a auzului, dar nu sunt intotdeauna eficiente.
Este posibil ca alte persoane sa manifeste tinitus ca urmare a pierderii auditive conductive sau cand sunetele nu pot trece prin urechea externa catre urechea interna. Cauzele potentiale pot include infectii, lichid sau ceara blocate in canalul urechii.
De obicei, aceasta forma de pierdere a auzului si orice tinitus inrudit poate fi tratata cu medicamente, aparate auditive, interventii chirurgicale sau alte proceduri medicale, cum ar fi o extractie de ceara de ureche.
Cum se trateaza tinitusul
Tinitus este cel mai bine tratat dupa determinarea cauzei de baza. Aparatul auditiv, medicamentele, interventiile chirurgicale sau alte proceduri pot fi utilizate cu succes.
"Daca nu este disponibil niciun tratament, folosirea unui alt sunet de mascare, cum ar fi sunetele naturale sau zgomotul alb, pot ajuta la distragerea unei persoane", a adaugat Reisacher.
Unele aparate auditive includ acum aceste caracteristici de mascare a tinitusului si sunt folosite cu succes de pacienti.
Un tratament recomandat in mod obisnuit este terapia psihologica cognitiva comportamentala, care s-a dovedit ca imbunatateste calitatea generala a vietii unei persoane suferinte.
Alte tratamente includ terapie de sunet sau hipnoterapia.
Foto: Shutterstock