Stiai ca fiecare picior are pana la 250.000 de glande sudoripare? Colectiv, aceste mii de glande minuscule pot produce pana la o halba de transpiratie in fiecare zi, iar talpile noastre gazduiesc nenumarate bacterii care adora acest amestec de apa si sodiu.
Acestea supravietuiesc pe transpiratie si celulele moarte ale pielii si se hranesc cu ele, producand si mai multe bacterii. Sigur, este un proces influentat si de tipul de incaltaminte pe care il alegi, dar si de prezenta unor probleme medicale.
Incaltamintea confectionata din materiale sintetice poate opri evaporarea transpiratiei. Acelasi efect il pot avea sosetele din materiale sintetice. Prin urmare, pentru a reduce mirosul neplacut, alege incaltaminte din tesaturi naturale.
In final, o igiena buna poate face diferenta cand vine vorba de mirosul piciorului. Dupa ce le speli, usuca-le bine si schimba-ti sosetele si incaltamintea in mod regulat. Daca problema persista, incearca sa folosesti dezodorizante special create pentru aceasta problema.
Ce probleme medicale cauzeaza mirosul picioarelor
Deci, in timp ce mirosul urat al picioarelor nu indica neaparat o problema de sanatate, exista totusi cazuri rare in care vinovata este o afectiune. De exemplu, hiperhidroza.
Transpiratia excesiva poate fi un simptom al unei afectiuni sau tulburari. Termenul medical folosit pentru transpiratii excesive este hiperhidroza. Aceasta poate afecta tot corpul, dar in general apare la nivelul palmelor, talpilor, axilelor si in zona inghinala.
In mod similar, infectiile fungice, pot usca pielea si provoca un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor.
Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.
Sursa foto: Shutterstock