durere abdominala
Sanatate

Cum se manifesta crizele de bila si cum le tratam. Femeile, de doua ori mai predispuse sa formeze pietre

Cel putin 10% din populatia globului sufera de litiaza biliara - in termeni populari, pietre la fiere. Si mai mare este procentajul persoanelor care au dischinezie biliara, adica o fiere lenesa.

O astfel de criza inseamna de cele mai multe ori dureri insuportabile. Ce este de facut in aceste cazuri si cum putem preveni astfel de crize?

Simptomele unei crize de bila

Daca nu stiti ca aveti pietre la fiere, ar trebui sa faceti totusi un control. Majoritatea pacientilor nu au simptome, iar in cele mai fericite dintre cazuri, pietrele sunt descoperite la o ecografie abdominala.

Daca nu, veti afla ca le aveti in timpul unei crize. Mai exact, o durere puternica in partea dreapta a abdomenului.

Dr. Claudia Vasiliu - medic specialist gastroenterolog: "De regula, ca durata nu depaseste 15 minute. In cazul in care se instaleaza complicatii, poate sa dureze mai mult, se poate insoti de gust amar, de greata, de varsaturi, de cefalee, de o serie de simptome din cadrul dispepsiei, balonare".

Dr. Anca Paunescu - medic specialist medicina generala: "In general durerile sunt declansate de alimentele grase sau prajite care au multe grasimi si care forteaza un pic functionarea vezicii biliare".

De ce se formeaza pietrele la fiere

Principalul vinovat al aparitiei pietrelor la fiere este colesterolul. Iar femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa fie diagnosticate cu litiaza biliara.

Dr. Claudia Vasiliu, medic specialist gastroenterolog: ""Pe de o parte: sexul feminin, care e factor favorizant, un istoric familial contribuie foarte mult, cei care au rude de gradul 1 au un risc de 4-5 ori mai mare de a face litiaza biliara, alimentatia bogata in grasimi animale, in dulciuri rafinate, lipsa de activitate fizica."

"Cei supraponderali sau obezi au un risc mai mare de litiaza biliara si din pacate, cum in Romania s-a modificat semnificativ procentul acestor pacienti, fiind astazi pe locul 3 ca numar de supraponderali in Europa, iar 25% dintre romani fiind obezi, o sa ne confruntam din ce in ce mai mult cu afectiuni asociate obezitatii”.

Pentru a afla ce tratamente pot ameliora afectiunea, dar si ce inseamna dischinezia biliara si cum poate fi ea tratata, cititi continuarea pe www.digi24.ro

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri