Alimentatia reprezinta, de cele mai multe ori, principala sursa pentru producerea disconfortului abdominal generat de balonare. Insa, in timp ce balonarea frecventa poate fi uneori o reactie la consumul unor alimente specifice, poate indica si probleme digestive mai profunde.
"Balonarea poate fi uneori un simptom al sindromului intenstinului iritabil (IBS), care provoaca crampe, balonare, diaree sau constipatie. Nu exista leac, dar schimbarile in dieta si medicamentele pot tine sub control simptomele", spune experta in nutritie Kirsten Jackson.
Pentru a identifica anumite alimente care iti pot cauza aceste simptome, dieteticianul Rachel Clarkson sugereaza sa tii un jurnal al alimentelor, care iti poate fi cu adevarat util. De asemenea, ambele sugereaza sa ceri ajutorul medicului.
Alimentele care provoaca senzatia de balonare
Iata ce alimente ar trebui sa eviti si pe care ar trebui sa le introduci in alimentatia zilnica pentru a scapa de balonare, conform expertilor contactati de Pop Sugar:
- Lactatele
Desi nu toata lumea este alergica la lactate, ar trebui sa stii ca produsele lactate pe care le consumi sunt imposibil de digerat, trecand direct in colon unde genereaza o acumulare excesiva de gaze.
- Anumite fructe
Conform lui Clarkson, fructele care fermenteaza, cum ar fi curmalele, mango, smochinele, pepenele verde, merele, perele si pruntele contin cantitati mari de fructoza care pot provoca balonare. Fructele care nu ar trebui sa creeze aceasta problema sunt afinele, strugurii, portocalele, ananasul, zmerura, capsunile si kiwi.
- Glutenul
La fel ca in cazul lactatelor, nu toata lumea are intoleranta la gluten. Balonarea cauzata de consumul de gluten este diferita de sensibilitatea la celiachia si la gluten, care provoaca ambele inflamatii.
Balonarea este cauzata de o componenta diferita de gluten, numita fructan, care se gaseste in produsele de grau. Fructanul este rezultat din fibre solubile.
Adaugarea de fructani la alimentele procesate reprezinta o tendinta noua in industria alimentara. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructanii (in special inulina) sunt considerati un ingredient functional care poate sa creasca continutul de fibre al alimentelor prelucrate.
- Soia
Produsele de soia sunt obtinute din leguminoase care pot fermenta in timpul procesului de digestie si care, la randul lor, pot elibera gaze si provoca balonare. Daca te simti balonata dupa ce consumi tofu sau un smoothie cu lapte de soia, incearca sa renunti temporar la aceste alimente pentru a vedea daca observi o diferenta.
- Sare
Dincolo de retentia de apa in organism si cresterea presiunii arteriale, sarea cauzeaza si balonare.
- Anumite legume
O serie de legume provoaca senzatia de balonare: cele care au un continut bogat de fructoza, precum ceapa sau anghinarea, sau cele care contin rafinoza- sparanghel, broccoli, varza.
- Alimentele bogate in fibra
Fructele bogata in fibre, cum ar fi merele si perele, contin pectina. Aceasta creeaza senzatia de satietate pentru mai mult timp din cauza ca se digera greu, dar te pot balona.
Daca consumi multa fibra, asigura-te ca bei si multa apa.
- Bauturile acidulate sau acide
In aceasta categorie se regasesc atat cele care contin dioxid de carbon, cat si bauturile din categoria celor acide, cum este cafeaua, fresh-ul de portocale sau alcoolul.
Expertii recomanda sa consumi cat mai multa apa si sa eviti bauturile carbogazoase.
Sursa foto: Shutterstock