La fel ca oricare aparat care functioneaza pe baza de senzori de atingere, telefoanele noastre mobile sunt pline de germeni.
Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca celularele noastre poarta, in medie, de zece ori mai multe bacterii decat un vas obisnuit de toaleta. Tebuie deci sa avem grija sa le dezinfectam.
Cum se curata insa corect un astfel de aparat? In mod evident, el nu poate fi spalat cu apa si sapun, ceea ce inseamna ca trebuie sa apelam la alte metode pentru a impiedica transferul germenilor, fara sa-i afectam functionalitatea.
Servetelele dezinfectante, cu alcool in compozitia lor, pot fi utilizate imediat dupa folosirea mobilului in spatii expuse.
De asemenea, spray-urile care contin alcool pot fi folosite, insa ele nu trebuie aplicate direct pe telefon, ci pe o carpa curata, din microfibre.
Nu in ultimul rand, exista pe piata incarcatoare wireless cu sterilizator UV. Lampa antibacteriana din acestea ucide aproximativ 99% din germenii de pe ecran in 20 minute. Majoritatea acestor dispozitive au un ciclu de igienizare automat si sunt potrivite pentru curatarea telefoanelor.
Cat de des ar trebui sa ne curatam telefonul
"Mai ales in lunile reci sau in perioade cu epidemii, telefoanele trebuie sterse si dezinfectate cel putin o data pe zi", spun specialistii. Pentru o igiena corespunzatoare ar trebui sa:
- Evitam folosirea in transportul public. Germenii cu care intram in contact atingand balustradele si manerele pot ajunge cu usurinta pe ecranul telefonului.
- Nu folosim telefonul la toaleta. Un sondaj din 2018 a constatat ca 3 din 4 oameni trimit mesaje, suna sau se joaca pe telefon cand sunt in baie. Desi e indicat sa ne spalam pe maini inainte si dupa folosirea toaletei, exista o multime de cercetari care ilustreaza cat de multi germeni nocivi se regasesc totusi in acest spatiu.
- Folosim retete imprimate. Contaminarea incrucisata intre telefon si suprafetele din bucatarie poate fi usoara daca gatim cu ingrediente crude. Trebuie sa ne asiguram ca ne spalam bine mainile inainte, in timp si dupa ce preparam mancarea si sa nu atingem telefonul pe parcurs.
Foto: Shutterstock