Probabil ai incercat sa scapi de el tinandu-ti respiratia sau band cateva guri de apa. Functioneaza cu adevarat aceste trucuri babesti cand vine vorba de sughit? Iata ce spun specialistii.
Cand vine vorba de cauzele aparitiei sughitului, pana si medicii sunt pusi in dificultate pentru ca nu stiu sa explice fenomenul: "Este una dintre marile necunoscute din lumea sanatatii", a spus Michael Richardson, medic primar american.
Exista insa cateva ipoteze. "Majoritatea teoriilor sustin ca sughitul reprezinta o contractie brusca la nivelul diafragmei, o actiune involuntara care apare atunci cand nervul vag este iritat."
Problema este ca declansatorii sughitului sunt diferiti de la o persoana la alta, asa ca e important ca fiecare individ sa analizeze contextul in care incepe sa sughita pentru a contura un tipar al contractiei.
Cum procedezi daca sughiti puternic
Cele mai multe cazuri de sughit dispar singure intr-o perioada rezonabila de timp, fara nici o interventie speciala. Daca se intampla sa ai un caz care dureaza ore intregi (da, se intampla!), trucurile clasice par sa functioneze: "Atat tinutul respiratiei, cat si consumul de apa sau experimentarea unei sperieturi pot opri iritarea nervului.
"Mecanismul nu este bine inteles, dar o incercare de a modifica modelul de respiratie poate fi benefica. Alte remedii naturale pot fi acupunctura si chiar sexul", a subliniat medicul.
"Un studiu de caz a concluzionat ca sexul a fost leacul pentru sughitul intens al unui barbat, insa aceasta solutie poate sa nu functioneze pentru toata lumea."
Daca sughiti de mai bine de de 48 de ore, acesta este considerat "sughit persistent" si trebuie consultat medicul intrucat cauzele pot fi refluxul acid, distensia stomacului, iritarea stomacului, ulceratiile stomacale, sau anomaliile electrolitelor. Pentru toate aceste afectiuni exista medicamente.
Foto: Shutterstock