Patru ore de somn pe noapte pot schimba modul in care organismul depoziteaza grasimea si duce la o crestere a riscului de obezitate, sugereaza un nou studiu.
Pentru studiu recent, publicat in Journal of Lipid Research, oamenii de stiinta au recrutat 15 barbati sanatosi. Acestia au petrecut mai intai o saptamana dormind 10 ore pe noapte in locuinta lor si alte 10 nopti intr-un centru unde au fost atent monitorizati. In ultimele 10 nopti, acestora li s-a oferit o cina bogata in calorii.
In urmatoarea faza, li s-a cerut sa se odihneasca cinci ore in fiecare noapte, timp de patru nopti consecutive. Apoi, oamenii de stiinta au prelevat probe de sange de la participanti si au descoperit ca privarea de somn a dus la niveluri ridicate de insulina, conform Daily Mail.
Ce au mai observat cercetatorii
Oamenii de stiinta spun ca participantii care nu s-au odihnit suficient au fost mai putin multumiti dupa ce au luat o masa bogata in calorii, in comparatie cu cei care s-au odihnit suficient.
Dupa ce au consumat mese bogate, subiectii care s-au odihnit doar patru ore aveau un nivel ridicat de insulina in organism si au degajat mai rapid lipidele si grasimile consumate. Aceasta grasime este pastrata in corp si, la randul ei, duce la cresterea in greutate.
Echipa de la Universitatea de Stat din Pennsylvania spune ca noile rezultate intaresc ideea ca lipsa somnului este daunatoare.
Cate ore trebuie sa dormi pe noapte
Fundatia Nationala pentru Somn recomanda adultilor sa aiba intre sapte si noua ore de somn in fiecare seara. Cu toate acestea, un studiu din 2015 a descoperit ca aproximativ 50% dintre adultii din SUA dorm mai putin decat este recomandat.
S-a mai demonstrat ca odihna insuficienta creste riscul de obezitate, diabet, boli de inima si chiar cancer.
Sursa foto: Shutterstock