anxietate
Sanatate

Anxietatea este o boala de care sufera tot mai multe persoane. Se manifesta in diferite feluri: ingrijoarea intensa pe care nu o poti controla, atacuri de panica, palpitatii, tremurat sau transpiratie abundenta.

Ce sa nu faci daca ai anxietate, conform expertilor de la Harvard. Care este solutia alternativa oferita de ei

Anxietatea este o boala de care sufera tot mai multe persoane. Se manifesta in diferite feluri: ingrijorarea intensa pe care nu o poti controla, atacuri de panica, palpitatii, tremurat sau transpiratie abundenta.

Pentru a scapa de anxietate, specialistii recomanda cateva metode simple, care te vor ajuta sa iti recapeti echilibrul. Totusi, sa-ti spui ca trebuie sa te calmezi instant nu va functiona, ba chiar iti va inrautati starea, crede profesorul Harvard Business School, Allison Wood Brooks.

Cercetarile ei arata ca trecerea de la starea de ingrijorare intensa, la una de calmitate absoluta, este extrem de dificila, cat si contraproductiva, potrivit Business Insider.

Dificil, pentru ca anxietatea iti schimba ritmul cardiac, cel al respiratiei si activeaza eliberarea hormonilor meniti sa ne tina vigilenti si in alerta.

De asemenea, este contraproductiv din doua motive. Imagineaza-ti ca trebuie sa tii un discurs in fata a 100 de oameni. In primul rand, pentru a avea rezultate mai bune, ai nevoie de energia pe care anxietatea ti-o da. Fiind foarte relaxata, nu vei fi destul de activa pentru a transmite mesajul corect.

In al doilea rand, problema este ca atunci cand incerci sa te opui starii de anxietate, aste te poate face sa te simti anxioasa in legatura cu afectiunea de care suferi, ceea ce iti va amplifica starea.

Deci, care este alternativa?

Nu mai incerca sa te calmezi. In schimb, treci de la anxietate la emotie. In acest fel, vei fi mai productiva, deoarece anxietatea si emotia sunt ceea ce psihologii numesc "emotii de excitare". Sunt stari care "te activeaza".

Care este diferenta dintre anxietate si emotie? Anxietatea implica rezistenta. Te simti in alerta in timp ce iti imaginezi un viitor in care totul merge prost. In schimb, emotia implica o stare fiziologica aproape identica, cu o poveste usor diferita, in care astepti cu nerabdare evenimentele care urmeaza.

De aceea este mai usor sa-ti transformi anxietatea in emotie. Cercetarile lui Brooks au aratat ca "reevaluarea anxietatii" nu doar ca le-a permis subiectilor sa aiba prestatii mai bune pe scena -cand trebuiau sa cante- si matematica, dar le-a schimbat si perspectiva asupra viitorului. Pe scurt, amenintarile s-au transformat in oportunitati.

Cum treci de la starea de anxietate la emotie

Cum poti face aceasta schimbare? Suna nebunesc, dar trebuie sa intentionezi, fie si pentru un moment, sa realizezi exact lucrul de care te temi. Este vorba despre "intentia paradoxala", o tehnica de deblocare mentala, care poate fi aplicata cu succes in dezvoltarea personala.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri